Na łamach wydanej w niedzielę książki "A Swim-On Part in the Goldfish Bowl: A Memoir" córka Margaret Thatcher, Carol po raz pierwszy ujawniła, że „Żelazna Dama” cierpi na demencję.
Już we wrześniu wielkopolscy seniorzy spotkają się na 10 edycji Warsztatów Pamięci w Centrum Naukowo – Społecznym GlaxoSmithKline w Poznaniu. Warsztaty są skierowane do osób, które przekroczyły 50 rok życia. W trakcie 10 dwugodzinnych spotkań seniorzy dowiedzą się jak usprawnić pamięć i koncentrację.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Dolnośląskie Centrum Psychoterapii zaprasza osoby starsze na Dni Seniora, sprawności i zachowaniu pamięci w jesieni życia oraz ćwiczeniom umysłu i chorobom związanym z pamięcią.
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
„Alzheimer ist tödlich, Forschung ist nötig” („Alzheimer jest śmiertelny, badania są konieczne”) – głosi hasło kampanii autorstwa organizacji Alzheimer Forschung Initiative (AFI). Przedsięwzięcie, wsparte plakatami z wizerunkami przedmiotów skojarzonych ze sobą w dość zaskakujący sposób, ma zwrócić uwagę na problemy pacjentów z chorobą Alzheimera oraz popularyzować badania nad schorzeniem.
Jako często przypominają specjaliści lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Tą zasadę potwierdzają brytyjscy naukowcy.
Liczby są alarmujące: już ponad milion osób w Niemczech cierpi na demencję i liczba ta z każdym rokiem jest większa. Większość pacjentów mieszka z rodzinami, ale kiedy pamięć krótkotrwała stopniowo zanika, a osobowość bliskiej osoby zupełnie się zmienia, dla członków rodziny jest to bardzo obciążające. Nie tylko psychicznie, taka sytuacja zazwyczaj mocno obciąża także domowy budżet.
Demencja, która nasila się wraz z wiekiem jest uciążliwa tak dla starszych ludzi, jak i dla ich opiekunów. Jednym z objawów demencji są zaburzenia snu.
Choroba Alzheimera, jedna z najpowszechniejszych form demencji częściej rozwija się u osób o nieprawidłowej masie ciała.
Osoby chorujące na depresję są bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera - sadzą amerykańscy naukowcy.
Amerykańscy naukowcy, jako pierwsi, prześledzili kolejność powstawania złogów białka, charakterystyczną dla choroby Alzheimera. Jak donosi najnowsze „Nature”, wbrew dotychczasowym ustaleniom, zmiany w mózgu charakterystyczne dla schorzenia mogą pojawiać się i rozwijać z dnia na dzień.
Niedobór kwasu foliowego może przyśpieszyć rozwój demencji –informują naukowcy.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.