Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
Jabłko z wieczora - nie trzeba doktora (ang. "An apple a day keeps the doctor away). Okazuje się, że może to dotyczyć także zdrowia mentalnego. Szklanka soku jabłkowego pomoże obniżyć natężenie objawów Alzheimera i innych rodzajów demencji.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Wiadomo już, że znaczna ilość tkanki tłuszczowej wokół brzucha związana jest z wyższym ryzykiem chorób serca. Teraz okazało się, że ma ona również wpływ na zwiększone prawdopodobieństwo demencji.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.
Bogactwo złotych lat bywa nam ukradzione, bowiem wraz z wiekiem znacznie rośnie ryzyko demencji.
Ponad 75 pensjonariuszy domów opieki doświadcza problemów zdrowotnych, a dwie osoby na pięć cierpią z powodu depresji. Kwestia dotyczy Szwajcarii, ale można przypuszczać, że sprawa stanowi zmartwienie wielu polskich domów opieki.
Starzenie się wiąże się z różnymi dolegliwościami, wśród nich prawdziwym strachem napawa demencja. Nowe badanie pokazuje, że większość australijskich baby boomers obawia się o zdrowie swoich mózgów.
Umiarkowane picie może chronić przed wystąpieniem choroby Alzheimera u zdrowych ludzi, wynika z hiszpańskich badań.
Picie filiżanki kawy dziennie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, wynika z portugalskiego badania.
Związana z wiekiem utrata pamięci to wyniszczające schorzenie, które niesie ze sobą duże obciążenia osobiste i społeczne. Jednak wyniki badań osiągnięte w ramach projektu EPITHERAPY sugerują, że naukowcy są już blisko zdobycia wiedzy na temat utraty pamięci przez osoby starsze i opracowania leku poprawiającego pamięć. Wyniki badań opublikowano w magazynie Science.
Starsi mężczyźni, których żony cierpią na demencję, mają 12-krotnie większe ryzyko zachorowania na tę dolegliwość w porównaniu do panów mających zdrowe partnerki. U kobiet, których mężowie mają demencję, notuje się czterokrotnie wyższe ryzyko otępienia.
Jeśli posiadasz wariant genu FTO, który występuje u niemal połowy Amerykanów mających europejskich przodków, znacznie rośnie u ciebie prawdopodobieństwo otyłości i demencji w starszym wieku. Do takich wniosków, po przeprowadzeniu badań, doszli uczeni z University of California w Los Angeles (UCLA).
Eksperci sugerują, że angażowanie się w czynności mentalne, które stymulują mózg, może sprawić, że umysł osoby starszej będzie bardziej aktywny.
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.