Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Tysiące pacjentów cierpiących na niezdiagnozowaną demencję umiera co najmniej cztery lata wcześniej niż ci, którzy odpowiednio wcześniej przechodzą badania. To sugeruje, że choroba więc często rozpoznawana dopiero w czasie kryzysu albo w bardzo rozwiniętej fazie.
Uczeni zastanawiali się, dlaczego lepiej wykształceni ludzie mają mniej problemów z demencją. Nowe badania pokazują, że mózgi tych, którzy dłużej się uczyli, efektywniej kompensują uwarunkowania związane z demencją.
Jedną z największych obaw wielu ludzi, w miarę upływu lat, jest nie to, że stracą kontrolę nad ciałem, ale, że nie będą panować nad własnym umysłem. Niestety, nie istnieją sposoby umożliwiające przewidzenie ze stuprocentową pewnością rozwoju demencji, ani też metody kompletnego powstrzymania jej rozwoju. Jednak dzisiaj eksperci są już w stanie zidentyfikować kilka czynników ryzyka rozwoju otępienia starczego.
Naukowcy z Finlandii i Wlk. Brytanii ustalili, że osoby, które kontynuują swoją edukację są narażone na niższe ryzyko zapadnięcia na demencję w przyszłości.
Nie jesteśmy w sposób zupełny zdeterminowani genami. Pozostaje wiele sfer aktywności, dzięki którym mamy wpływ na swój organizm. A one mogą sprawić, że dłużej będziemy dobrze funkcjonować. Co zatem robić? Oto kilka popularnych, ale - jak zapewniają eksperci - skutecznych porad, co czynić, aby długo cieszyć się dobrą kondycją umysłu. Warto je więc powtarzać, może nawet jak mantrę...
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Gen starzenia się jest związany z rozwojem demencji, informują amerykańscy naukowcy.
W przypadku starszych kobiet dodatkowe kilogramy mogą oznaczać mniejszą wydolność mózgu.
U osób starszych, które cierpią na depresję, notuje prawie dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i demencji, wynika z badań.
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
Jabłko z wieczora - nie trzeba doktora (ang. "An apple a day keeps the doctor away). Okazuje się, że może to dotyczyć także zdrowia mentalnego. Szklanka soku jabłkowego pomoże obniżyć natężenie objawów Alzheimera i innych rodzajów demencji.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Wiadomo już, że znaczna ilość tkanki tłuszczowej wokół brzucha związana jest z wyższym ryzykiem chorób serca. Teraz okazało się, że ma ona również wpływ na zwiększone prawdopodobieństwo demencji.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.