Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety, tj. jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa i cukrów, a zwiększenie ilości spożywanych warzyw, owoców oraz ryb ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie. Takie menu może również pomóc zapobiec demencji.
Lekarze miewają problemy z odróżnieniem oznak demencji od objawów innych chorób, wynika z nowych badań. Powszechnie zakłada się, że osłabienie pamięci w starszym wieku to pierwszy objaw demencji, ale szczególnie niepokojący jest jednocześnie fakt, że lekarze często nie są w stanie adekwatnie ocenić objawów.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Często powtarzane i rozpowszechniane przekonania wydają się być prawdziwe, jednym z przystosowań umysłu jest bowiem internalizowanie i branie za pewnik tego, co stale utrwalane. Tymczasem prawda może być zupełnie inna. Warto zweryfikować popularne mniemania na temat możliwości naszych umysłów i sposobów ich funkcjonowania.
Regularne ćwiczenia przydają wielu korzyści zdrowotnych, okazuje się, że mogą też chronić mózgi od niewielkich zmian nazywanych "cichymi udarami", tj. takich, które nie mają widocznych objawów, ale mogą powodować długoterminowe uszkodzenia w mózgu.
Kobiety częściej niż mężczyzn doświadczają zaburzeń poznawczych w starszym wieku. W związku z tym naukowcy z Monash University w Melbourne przyjrzeli się, w jaki sposób można zapobiec temu zjawisku lub spowolnić je. Ich badania wskazują, że pomocna może być terapia testosteronem.
Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.
Naukowcy od dawna podkreślają, że krzyżówki, rebusy, scrabble i inne tego rodzaju gry pomagają spowolnić proces rozwoju demencji. Okazuje się jednak, że podobne efekty może przynieść gra na instrumentach.
Badania, których wyniki opublikowano w magazynie „The New England Journal of Medicine", miały na celu analizę wpływu różnych form rekreacji na ryzyko wystąpienia demencji w starszym wieku. Naukowcy odkryli, że często praktykowany taniec był jedyną aktywnością fizyczną z 9 badanych, która znacząco zmniejszyła ryzyko demencji u uczestników badania.
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
Każdy element ludzkiego organizmu wymaga troski. Nie inaczej jest w przypadku mózgu. Ponieważ średnia długość życia wydłuża się, otępienie staje się bardziej powszechne. Badania Laury Fratiglioni, szwedzkiej naukowiec, wykazały, że każdy może zminimalizować ryzyko zachorowania.
Obszary mózgu dotknięte chorobą Alzheimera mogą zacząć się kurczyć nawet na dekadę przed rozpoznaniem otępienia, wynika z nowych badań opublikowanych w "Neurology".
Narażenie na oddychanie powietrzem pełnym zanieczyszczeń spowodowanych przez samochody może powodować uszkodzenia mózgu podobne do tych wywołujących problemy z pamięcią przy chorobie Alzheimera.