Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
Jakkolwiek chemioterapia i radioterapia ratuje życie wielu kobietom z rakiem piersi, metody te mogą powodować problemy z pamięcią.
Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
W niektórych przypadkach problemy pamięci u osób starszych mogą być spowodowane tzw. "cichymi udarami".
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Ludzie z wczesnymi objawami choroby Alzheimera są bardziej narażeni na niedowagę, niż osoby, u których nie rozwija się ten rodzaj demencji.
Zastanawiasz się czy twoja pamięć dobrze funkcjonuje? A może myślisz o tym po prostu dlatego, że czytujesz , iż starsi ludzie często doświadczają znacznego osłabienia zdolności do zapamiętywania informacji? Nowe badania sugerują, że oczekiwania dotyczące wpływu starzenia się na pamięć może faktycznie mieć negatywne konsekwencje - zwiększa prawdopodobieństwo problemów z pamięcią.
Jeśli osoby chore na cukrzycę walczą jednocześnie z depresją, mają wyższe ryzyko kolejnej dolegliwości - demencji. Pacjenci z cukrzycą typu 2 są dwa razy bardziej narażeni na rozwój demencji w trzy do pięciu lat po rozpoznaniu depresji w porównaniu z diabetykami, którzy nie cierpią na depresję.
Spożywanie pieczonych ryb przynajmniej raz w tygodniu, może poprawiać zdrowie mózgu osób starszych i znacznie zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
Wkrótce Boże Narodzenie, wielu z nas planuje odwiedziny przyjaciół i krewnych, których nie widzieliśmy przez jakiś czas. Daleko mieszkająca mama, starsza ciocia, czy dawny, zaprzyjaźniony z rodziną sąsiad nie należą do grona często widywanych osób i Święta stanowią doskonałą okazją do nadrobienia zaległości w kontakcie z bliskimi. Jednocześnie jednak sporadyczne spotkania powinny wyostrzyć uwagę gości - są szczególnie istotne dla oceny zmian zachowania u osób starszych, które świadczy o samopoczuciu i stanie zdrowia.
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Naukowcy są bliżej zrozumienia, dlaczego odpowiednia dieta może wydłużyć życie. Wraz z upływem lat potrzebujemy mniejszej ilości kalorii, ale wielu z nas w dojrzalszym wieku je tyle samo posiłków, mówią uczeni. Badania wskazują, że zmniejszenie ilości spożywania kalorii może spowolnić proces starzenia, a także rozwój chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i nowotwory.
Pierwszy lek, które skutecznie spowolnić proces starzenia się powinien być dostępny w ciągu najbliższej dekady, twierdzą australijscy naukowcy. Być może przy jego pomocy będzie można wkrótce przedłużyć ludzkie życie do 150 lat.
Naukowcy z kanadyjskiego Szpitala Świętego Michała odkryli, że ludzie, którzy mówią więcej niż jednym językiem, mają dwa razy tyle uszkodzeń mózgu niż osoby posługujące się jednym językiem nim notuje się u nich objawy choroby Alzheimera. Jest to pierwszy fizyczny dowód na to, że dwujęzyczność opóźnia chorobę.