Choroba Alzheimera to postępujące, neurodegradacyjne schorzenie i najpowszechniej występująca forma demencji. Skutkuje utratą lub znacznym upośledzeniem pamięci, myślenia, orientacji, zdolności oceny sytuacji. Wokół choroby narosło wiele nieprawdziwych przekonań, które warto wyjaśnić. Oto kilka podstawowych faktów i mitów na ten temat.
Odpowiedni odpoczynek może przeciwdziałać zaburzeniom poznawczym.
Niski wzrost oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu demencji, wynika z nowych badań.
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Odkrycie komórek w mózgu, które działają jak wewnętrzny system pozycjonowania organizmu, dało trzem naukowcom tegoroczną Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Ich badania otwierają nowe możliwości walki z demencją.
Zespół jedenastu czołowych lekarzy z krajów G8 wraz z placówkami ochrony zdrowia wskazał, że należy podkreślić znaczenie diety, stylu życia i diety śródziemnomorskiej w zmniejszaniu ryzyka występowania demencji w globalnej populacji.
Kobiety, które w średnim wieku często są niespokojne, humorzaste, zagniewane, mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Palacze cechują się znacznie wyższym prawdopodobieństwem problemów z pamięcią w średnim i starszym wieku. Kłopoty tego rodzaju zaś wiążą się z większym ryzykiem demencji i choroby Alzheimera późniejszym życiu. Sytuację pogarsza też nadmiar alkoholu i marihuana.
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Z raportu World Alzheimer Report 2014 wynika, że aż ponad dwie trzecie respondentów obawia się rozwoju choroby Alzheimera. Eksperci radzą więc, jak samodzielnie zmniejszać czynniki ryzyka.
Powszechnie stosowane na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i ochronę przed zawałami oraz udarami statyny były niedawno opisane jako poważenie zagrażające zdrowiu. Okazało się, że leki te wcale nie powodują takich skutków, ale odium zostaje wprowadzając konfuzję w środowisku medycznym.
Powszechnie wiadomo, że nadwaga lub otyłość mogą znacznie zwiększyć ryzyko zawału serca i cukrzycy, ale nowe badania wykazały, że nadmiar kilogramów może również zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju demencji.
Alkohol jest w naszej kulturze dość powszechny. Czymś mocniejszym świętujemy niemal każde ważne wydarzenie, zarówno wesołe, jak i smutne. Napoje wyskokowe serwowane są zarówno na weselach, jak i stypach. Poza tym wielu ludzi niemal codziennie wieczorem raczy się piwem lub kieliszkiem wina, a nawet czymś „mocniejszym". Jak to nas wpływa? Alkohol ma zarówno dobre, jak i negatywne skutki dla zdrowia. Zobacz, jakie.
Wraz z wiekiem ludzie często doznają trudności z zasypianiem, utrzymaniem ciągłości snu i zwykle budzą się zbyt wcześnie rano. Teraz zbadano, dlaczego tak się dzieje.