Osoby niedosłyszące poświęcają więcej energii na słuchanie. A to odbywa się kosztem innych funkcji poznawczych.
Osoby, które nie używają aparatów słuchowych pomimo problemów ze słuchem, powinny uczynić to jednym ze swoich noworocznych postanowień. Zyskają znaczące korzyści dla zdrowia.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Pacjenci hospitalizowani z powodu zapalenia płuc wywołanego przez Covid-19 są obarczeni wyższym ryzykiem rozwoju demencji niż osoby z innymi rodzajami zapalenia płuc.
Statyny, czyli leki obniżające poziom tłuszczu we krwi, mogą spowolnić postęp choroby Alzheimera, przynajmniej u niektórych pacjentów, mówią eksperci z Karolinska Institutet.
Funkcje poznawcze mogą ulec poprawie, gdy ludzie pozostają aktywni i zaangażowani społecznie, a także kontrolują ciśnienie krwi i poziom cukrzycy.
Osoby, które bardzo nieregularnie sypiają, mogą być bardziej narażone na demencję niż ci, którzy śpią o stałych porach.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Przyjmowanie leków, zespół stresu pourazowego lub stany lękowe są czynnikami ryzyka wystąpienia destrukcyjnego i gwałtownego zaburzenia zachowania podczas fazy snu szybkiego ruchu gałek ocznych (REM).
Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) są prawie trzy razy bardziej narażone na demencję niż ludzie bez tego zaburzenia.
Wahania ciśnienia krwi mogą zwiększać ryzyko demencji i problemów naczyniowych u osób starszych, ostrzegają australijscy medycy.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Kobiety stosujące w średnim wieku dietę, która ma na celu obniżenie ciśnienia krwi, są o około 17 proc. mniej narażone na zaburzenia pamięci i inne oznaki pogorszenia funkcji poznawczych kilkadziesiąt lat później.
Utrata słuchu jest czwartą na świecie najczęstszą przyczyną przeżywania długich lat w niepełnosprawności. Problemy ze słyszeniem nasilają szereg powikłań psychicznych, fizycznych i społecznych. Ponieważ ponad 90 proc. ubytków słuchu ma związek z wiekiem, obciążenie nimi szczególnie zwiększa się w starzejących się społeczeństwach.