Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Duży rozmiar i lokalizacja krwiaka mogą zwiększać ryzyko demencji w przypadku krwotoku śródmózgowego wywołanego pęknięciem naczynia krwionośnego w mózgu.
Inwestowanie w edukację w nie tylko poszerza możliwości kariery i zapewnia wyższe wynagrodzenie, ale daje też pewne korzyści dla zdrowia i szans na długowieczność.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Göteborgu pokazują, że kobiety o dłuższym okresie rozrodczym cechowały się podwyższonym ryzykiem demencji w starszym wieku w porównaniu z paniami, których płodność trwała krócej.
Takie czynności, jak czytanie i pisanie, pomogą zachować odpowiednie funkcjonowanie mózgu osób starszych.
Mieszkanie w pobliżu głównych dróg czy autostrad wiąże się z wyższym ryzykiem demencji, choroby Parkinsona, choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego (SM), wynika z nowych badań.
Czterdziestu procentom przypadków demencji można by zapobiec lub je opóźnić dzięki modyfikcji 12 czynników ryzyka choroby.
Używanie aparatów słuchowych może opóźniać rozwój funkcji poznawczych u osób starszych i poprawiać działanie mózgu.
Nigdy nie jest za późno, żeby wziąć się za ćwiczenia i zadbać o zdrowie mózgu, wynika z badania opublikowanego w magazynie Neurology. Nawet starsze osoby, czy ci którzy dotychczas byli nieaktywni - wszyscy mogą uzyskać lepsze wyniki w testach myślenia i pamięci po zaledwie sześciu miesiącach ćwiczeń aerobowych.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Uczeni z nowozelandzkiego University of Otago zapewniają, że do pewnego stopnia mamy wpływ na proces starzenia się. Niepalenie papierosów oraz zaangażowanie społeczne w starszym wieku to typowa charakterystyka stulatków.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.