Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Utrata pamięci to cecha charakterystyczna choroby Alzheimera. Poprawa pamięci więc i spowolnienie zaburzeń poznawczych wywołanych przez demencję to wyzwanie dla naukowców poszukujących nowych terapii. Teraz na Uniwersytecie w Rochester odkryto, że octan glatirameru, lek obecnie stosowany w leczeniu pacjentów ze stwardnieniem rozsianym (MS), poprawił pamięć u myszy z chorobą Alzheimera.
Osoby z chorobą Alzheimera lub pokrewną demencją często doświadczają takich symptomów, jak depresja, agresja i lęk. Zazwyczaj objawy te leczy się lekami przeciwpsychotycznymi, przeciwdepresyjnymi i benzodiazepinami, a one nierzadko wywołują skutki uboczne.
Osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, którego pomiar jednak mieści się w zakresie uważanym za normę, są narażone na przyspieszone starzenie się mózgu, ostrzegają uczeni z Australian National University (ANU).
Jak wiadomo, problemy ze zdrowiem układu krążenia mogą zaburzać przepływ krwi do mózgu, zwiększając ryzyko demencji, okazuje się jednak, że również słabe zdrowie psychiczne może niekorzystnie odbić się na funkcjach poznawczych.
Hormonalna terapia zastępcza stosowana u kobiet w okresie menopauzy nie zwiększa ryzyka rozwoju demencji.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Pozytywne trendy w dostępie do edukacji zmniejszą częstość występowania demencji na całym świecie o 6,2 mln przypadków do roku 2050. Jednakże przewidywania dotyczące palenia papierosów, wysokiego wskaźnika masy ciała i nadmiaru cukru we krwi zwiększą ilość przypadków o prawie tyle samo: 6,8 mln.