Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Osoby z zaburzeniami pracy jelit mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
Czy codzienne przyjmowanie suplementu multiwitaminowego może poprawić funkcje poznawcze u osób starszych>
Kobiety po menopauzie mogą cechować się wyższą ilością biomarkera mózgu o nazwie hiperintensywność istoty białej niż panie przed klimakterium lub mężczyźni w tym samym wieku.
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na demencję, jeśli jednak dostosują się do siedmiu podanych poniżej zaleceń, mogą zabezpieczyć się przed otępieniem.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Dieta uzupełniona ketonami może chronić neurony przed śmiercią w rozwoju choroby Alzheimera.
Noszone np. na nadgarstkach urządzenia monitorujące ruch mogą być przydatne we wczesnych ostrzeżeniach o pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych.
Wielu ludzi zapewne słyszało o muzykoterapii czy arteterapii - co jednak z „terapią podróżną"?
Demencja to najczęstsza choroba neurologiczna u osób starszych, a bóle głowy, w tym migreny, są najczęstsze zaburzenie neurologiczne w każdym wieku. Jak się okazuje, migreny mogą być istotnym czynnikiem ryzyka otępienia, w tym choroby Alzheimera.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
To, jak dobrze ludzie poruszają się i utrzymują równowagę na starość, jest związane z nasileniem zmian zachodzących w ich mózgach. Modyfikacje istoty białej - leukoarajoza, często dotyczą osób starszych i różnią się stopniem nasilenia.
Aktywność fizyczna i umysłowa pomaga zachować zdolności myślenia oraz opóźnić demencję. Korzyści te mogą się jednak różnić u mężczyzn i kobiet.
Jak pokazały testy z udziałem osób w wieku 50-74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Serwowanie sobie kawy oznaczało też mniejsze zagrożenie otępienia poudarowego.
Dlaczego niektórzy ludzie ze złogami amyloidowymi w mózgu związanymi z chorobą Alzheimera nie wykazują żadnych objawów choroby, podczas gdy inni z taką samą ilością tych złogów mają wyraźne problemy z pamięcią i myśleniem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzano się czynnikom genetycznym i czynnikom stylu życia, które mogą pomóc w stworzeniu „rezerwy poznawczej" zapewniającej ochronę przed chorobą.