Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
„Alzheimer ist tödlich, Forschung ist nötig” („Alzheimer jest śmiertelny, badania są konieczne”) – głosi hasło kampanii autorstwa organizacji Alzheimer Forschung Initiative (AFI). Przedsięwzięcie, wsparte plakatami z wizerunkami przedmiotów skojarzonych ze sobą w dość zaskakujący sposób, ma zwrócić uwagę na problemy pacjentów z chorobą Alzheimera oraz popularyzować badania nad schorzeniem.
Jako często przypominają specjaliści lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć. Tą zasadę potwierdzają brytyjscy naukowcy.
Liczby są alarmujące: już ponad milion osób w Niemczech cierpi na demencję i liczba ta z każdym rokiem jest większa. Większość pacjentów mieszka z rodzinami, ale kiedy pamięć krótkotrwała stopniowo zanika, a osobowość bliskiej osoby zupełnie się zmienia, dla członków rodziny jest to bardzo obciążające. Nie tylko psychicznie, taka sytuacja zazwyczaj mocno obciąża także domowy budżet.
Demencja, która nasila się wraz z wiekiem jest uciążliwa tak dla starszych ludzi, jak i dla ich opiekunów. Jednym z objawów demencji są zaburzenia snu.
Choroba Alzheimera, jedna z najpowszechniejszych form demencji częściej rozwija się u osób o nieprawidłowej masie ciała.
Osoby chorujące na depresję są bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera - sadzą amerykańscy naukowcy.
Amerykańscy naukowcy, jako pierwsi, prześledzili kolejność powstawania złogów białka, charakterystyczną dla choroby Alzheimera. Jak donosi najnowsze „Nature”, wbrew dotychczasowym ustaleniom, zmiany w mózgu charakterystyczne dla schorzenia mogą pojawiać się i rozwijać z dnia na dzień.
Niedobór kwasu foliowego może przyśpieszyć rozwój demencji –informują naukowcy.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Aktywność fizyczna przynosi wiele korzyści, jedną z nich jest zmniejszenie ryzyka pojawienia się demencji lub zachorowania na depresję.
Najnowsze badania naukowe potwierdziły, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na proces starzenia się organizmu.
O tym, że aktywność intelektualna opóźnia proces starzenia się mózgu wiadomo od dawna, najnowsze badania dowiodły, iż dzięki specjalnym ćwiczeniom można przez długie lata cieszyć się dobrą kondycją psychiczną.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.