Wokół dań gotowych narosło wiele mitów. Oczywiście, nie ma co ukrywać - nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, i tak będziemy po te produkty sięgać. Warto jednak wiedzieć co zawierają. Co tak naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla zdrowia?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała jakość wyrobów garmażeryjnych, głównie pierogów i gotowych drugich dań. Kontrola wykazała, że w 2009 roku co 5 partia wyrobów garmażeryjnych posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana. Wyniki wskazują ponadto na pogorszenie się jakości tych wyrobów, bowiem w roku 2006 niedomagania jakościowe miały mniejszą skalę.