Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Każdy chce dożyć sędziwego wieku, ale nikt nie chce doświadczać problemów wynikającycjh ze starości. Teraz naukowcy z University of Connecticut zademonstrowali leczenie, które może wydłużyć życie i wigor aż do samego końca.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Ograniczenie kalorii poprawia reakcje metaboliczne i immunologiczne, które pomagają określić zarówno długość życia danej osoby, jak i liczbę lat w dobrym zdrowiu.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
W przypadku osób podejmujących aktywność fizyczną w czasie wolnym oczekiwana długość życia wydłuża się aż o 4,5 roku.
Para, którama podobne nawyki dotyczące spożywania (lub nie) alkoholu, może też żyć razem dłużej. Nawyki w tym zakresie mogą się przekładać na długość życia.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Z badań wynika, że osoby, które mają wyższy poziom wykształcenia, wolniej się starzeją i żyją dłużej w porównaniu z tymi, które uczyły się krócej.
Badania łączą optymizm z dłuższym życiem.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Od ponad wieku wiemy, że kobiety przeżywają mężczyzn. Nowe badania pokazują, że w Stanach Zjednoczonych różnica ta pogłębia się od ponad dziesięciu lat, co może być spowodowane między innymi pandemią Covid-19 i problemami z zażywaniem opioidów.
Dożycie wieku 90, 95 lub 100 lat, było bardziej prawdopodobne w przypadku kobiet, które utrzymały stałą masę ciała po 60-tym roku życia. Seniorki, których waga się nie zmieniła, miały 1,2 do 2 razy większe prawdopodobieństwo osiągnięcia długowieczności w porównaniu do kobiet, które straciły co najmniej 5 proc. masy ciała.
Jak obliczyli uczeni z Uniwersytetu Columbia, prawie 10 proc. osób powyżej 65-go roku życia w USA cierpi na demencję, a kolejne 22 proc. zmaga się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.