Pocenie się to naturalny i niezbędny element systemu schładzania organizmu człowieka. Uaktywnia się przy wysokiej temperaturze, wysiłku, a także takich bodźcach, jak np. stres. Jakkolwiek efekt pocenia się nikogo nie dziwi podczas uprawiania sportu, w innych sytuacjach jest wstydliwy. Zobacz, co sprzyja temu procesowi, a co go osłabia.
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Czosnek jest naturalnym sojusznikiem w walce z różnymi szkodnikami i stanowi silny naturalny lek na różne dolegliwości. Co prawda jego intensywny zapach bywa dla niektórych trudny do zniesienia, ale korzyści z jego stosowania zarówno w kuchni, jak i szerzej pojętym gospodarstwie domowym są znaczne. Poniżej kilka niezwykłych zastosowań czosnku.
Jedna z najpopularniejszych dolegliwości, przeziębienie to popularna nazwa stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Dotyka ono błony śluzowej gardła, nosa, krtani i najczęściej jest wywoływane przez różnego rodzaju wirusy. Przeziębienia przynajmniej raz w życiu doświadczył niemal każdy, zaś niektóre osoby chorują nawet kilka razy do roku. Jest ono traktowane jak nieprzyjemna dolegliwość, z którą "trzeba żyć, aż przejdzie". Warto jednak pamiętać, że zaniedbane przeziębienie, może prowadzić do groźniejszych chorób i powikłań zdrowotnych.
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Jeśli chodzi o detoksykację, najpowszechniej stosowane są dwie metody - poszczenie lub jedzenie ściśle określonych produktów. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ tzw. diety oczyszczające mogą zagrażać zdrowiu. Pewne artykuły jednak są bezpieczne i znane ze swych detoksykacyjnych właściwości. Poniżej kilka z nich.
Powszechnie znane są właściwości czosnku chroniące serce, teraz okazało się, że warzywo to wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
W regionie Bajina Basta w Serbii znacznie wzrosła sprzedaż czosnku po tym, jak lokalne władze wydały komunikat o tym, że ludziom może zagrażać wampir...
Jesienna aura nie sprzyja optymistycznemu myśleniu, niedostatek słońca, a w konsekwencji również witaminy D, powoduje spadek energii. Natomiast deszcze i chłodne dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła więc pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.