Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania wampirów oraz złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować w domowej apteczce i w kuchni? Co zrobić, by po jego zjedzeniu móc przebywać w towarzystwie?
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Picie herbaty z imbirem może pomóc przy nieświeżym oddechu. Dzięki zawartości gingerolu, olejku eterycznego o przciwzapalnych właściwościach, imbir może zwiększać ilość obecnego w ślinie enzymu, który neutralizuje substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach.
Wiele psów to prawdziwe łakomczuchy, nieodstępujące od człowieka podczas jego posiłku. Jednak nawet gdy twój ulubieniec bardzo usilnie prosi cię o jakiś smakołyk, nie pozwól, by jego „chcenie" wzięło górę, bo zamiast przyjemności ze zjedzenia czegoś dobrego, możesz przysporzyć psu poważnych problemów ze zdrowiem.