Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Olśniewający uśmiech może otworzyć nam wiele drzwi, pomóc w karierze, a nawet stanowić atut w rozmowie kwalifikacyjnej. Jesteśmy skłonnych wiele wydać na zabiegi wybielające zęby i znieść sporo związanych z nimi niedogodności. Czasem jednak zamiast sięgać po drogie metody – wystarczy redukować czynniki powodujące przebarwienia zębów.
Codzienna przekąska w postaci ciemnej czekolady i lampka wina mogą dostarczyć znaczących ilości resweratrolu, składnika, który ma silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Włoscy urolodzy zalecają mężczyznom codzienne raczenie się kieliszkiem czerwonego wina oraz częste uprawianie seksu - dzięki temu panowie mają większe szanse na uchronienie się przed rakiem prostaty.
Tiron, związek o działaniu antyoksydacyjnym, może być eliksirem młodości dla skóry. Pozwala chronić skórę przed szkodliwym efektem promieniowania UVA.
Czerwone wino może mieć ochronne właściwości, szczególnie dla palaczy - zapobiega uszkodzeniom naczyń.
Przed nami karnawał, czas zabaw i spotkań towarzyskich. Na większość tego typu imprez pojawia się alkohol, wprawdzie pity w niewielkich ilościach może sprzyjać zdrowiu, jednak przedawkowany może popsuć najlepszą nawet zabawę.
Syrop klonowy, słodki dodatek do wielu produktów, bardzo popularny w USA i Kanadzie, może wspomóc leczenie choroby Alzheimera, mówią badacze z Uniwersytetu w Toronto.
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Lampka wina do obiadu czy kolacji ma uzasadnienie nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Dowiedziono już, że niewielkie ilości wina sprzyjają np. funkcjonowaniu serca czy zapamiętywaniu, teraz wykazano, że spalają tłuszcz.
Nowotwory stanowią jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie. Przyczyny ich rozwoju nie są w pełni znane, wiadomo jednak, że na pojawienie się choroby oddziałują zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Eksperci z Południowoafrykańskiego Stowarzyszenia Walki z Rakiem podają kilka podstawowych wskazówek, które mogą pomóc uchronić się przed nowotworami.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj kolejny już zestaw wskazówek - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.