Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Wielu ludziom trudno jest poprzestać na jednym kawałku czekolady, ale zdaniem uczonych z Cornell University w USA już niewielka ilość ulubionych przekąsek mogłaby zaspokoić ochotę na małe co nieco.
Ludzie nie zapadają w sen zimowy tak jak np. jeże, ale podczas chłodniejszego okresu nasze organizmy trochę zwalniają. Warto wypróbować naturalne sposoby na zwiększenie energii do działania - pozwolą lepiej funkcjonować i nie powodują skutków ubocznych.
Ludzie, którzy piją mrożoną herbatę, narażają się na większe ryzyko rozwoju bolesnych kamieni nerkowych.
Ludzie, którzy piją co najmniej trzy filiżanki kawy dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na jaskrę, ostrzegają naukowcy Harvard University.
Wiadomo już, że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady może przydać m. in. korzyści dla serca. Nowe badania zaś wskazują, iż te powszechnie lubiane słodycze mogą również obniżyć ryzyko udaru.
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Na bóle głowy cierpi 70- 80% Polaków, zaś prawie 15% uskarża się na migreny. Wywoływane są przez różnorodne czynniki: fizyczne, chemiczne, psychiczne, neurologiczne. Jednym z popularnych środków przeciwbólowych jest kofeina zawarta w kawie, bądź popularnych napojach chłodzących, dlatego chętnie sięgamy po tego rodzaju trunki, gdy ból głowy nie pozwala normalnie funkcjonować. W pozbyciu się cierpienia można sobie pomóc na wiele różnych sposobów.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Duże pieniądze czy pozostawanie w związku wcale nie muszą dać zadowolenia z życia. Badania wykazały, że wspomniane rzeczy wcale nie przyczyniają się poczucia szczęścia, w istocie taka ocena własnego życia ma więcej wspólnego z innymi czynnikami.
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Afrodyzjaki to sustancje, które mają zwiększać popęd płciowy lub potencję. Termin „mają" jest o tyle adekwatny, że nie wszyscy wierzą w ich skuteczność. Niemniej jednak popularność afrodyzjaków jest ogromna. Warto wiedzieć, że niektóre z nich mamy w zasięgu ręki i nawet codziennie ich.... używamy. Wystarczy umiejętnie połączyć i podać proste składniki, by zamienić zwykłą kolację we wstęp do czegoś zupełnie innego...
Wszędzie ich pełno, beztrosko przechadzają się po domu lub ogrodzie i zdają się nie wiedzieć, że wkrótce Wigilia i będą miały okazję przemówić... W okresie bożonarodzeniowym zwierzakom nie poświęca się tyle uwagi, co zwykle. To zrozumiałe, przedświąteczne zamieszania pochłania całą atencję. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ związane z Gwiazdką przedmioty, szczególnie rożnego rodzaju jedzenie, może zagrażać domowym pupilom.
Nowy przegląd badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a udarem mózgu wykazał, że raczenie się tabliczką kakaowego przysmaku wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.