Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
47 proc. amerykańskich konsumentów deklaruje, że nie są w stanie wytrwać jednego dnia bez swojego smartfona, wynika z ankiety Bank of America.
Korzyści zdrowotne czekolady są bardzo szerokie. Okazuje się, że nie tylko wtedy, gdy się ją je... można stosować ten znany na całym świecie deser jako produkt do pielęgnacji skóry.
Migrena to przewlekła choroba neurologiczna cechująca się nawracającymi bólami, często w połączeniu z pewną liczbą objawów autonomicznego układu nerwowego. Dotychczas nie są znane dokładne przyczyny dolegliwości i nie ma nią w pełni skutecznych leków. Uczeni ciągle jednak badają przypadłość i diagnozują kolejne możliwe wyzwalacze bólu.
Poprawia nastrój, doskonale wpływa na skórę, łagodzi stany depresyjne. Ma działanie prozdrowotne i odmładzające. Dla większości z nas jednak jej główne zalety to piękny zapach, rozpływająca się w ustach konsystencja i ten wspaniały, niezrównany smak. Czekolada ma dziś swoje święto.
Picie kawy to poranny rytuał, sposób na spędzenie czasu ze znajomymi, chwila relaksu, etc. Dla wielu stanowi nieodłączny element codziennej rutyny. I słusznie. Wielu ekspertów chwali napój za jego różnorodne właściwości prozdrowotne. Z drugiej strony, zaznacza się, że kawa nie powinna być swobodnie rekomendowana wszystkim. Co więcej, rozmaite jej formy mogą zaprzepaścić dietetyczne wysiłki.
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Espresso, Café Latte, Latte Macchiato, Cappuccino, a może zwykła parzona lub rozpuszczalna? Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Jedna oczywiście nie zaszkodzi, ale okazuje się, że coraz chętniej nadużywamy tego napoju. Nie bierzemy pod uwagę szkodliwości nadmiernych ilości kofeiny.
Dieta zawierająca substancje znajdujące się w czekoladzie, winie, herbacie i jagodach może pomóc chronić przed cukrzycą i innymi chorobami.
Ciasto i piwo to ostatnie rzeczy, które umieszcza się w diecie, jeśli chce się schudnąć. Tymczasem niektóre uznane za „klasyczne" dietetyczne przewinienia mogą w istocie pomóc w utracie na wadze. Niektóre są zaskakujące.
Nagłe sytuacje mogą wprawić w zakłopotanie i wywołać ogromny stres. Z drugiej strony rutyna potrafi przyczynić się o odczuwania zniechęcenia i wzrostu niepokoju. Od czasu do czasu pożądane jest więc pozwolenie sobie na niestandardowe zachowanie.
Pewne produkty spożywcze uważane są przez człowieka za służące poprawieniu lub uatrakcyjnieniu naszych intymnych relacji z partnerem. Ich popularność jest ogromna. Afrodyzjaki, bo o nich mowa, zyskały swą nazwę od imienia greckiej bogini miłości i piękna – Afrodyty. Co ciekawe, żadne badania naukowe nie potwierdziły, by produkty te rzeczywiście miały działanie pobudzające seksualnie.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .