Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.
Wciąż popularne przekonanie tym, że kawa szkodzi zdrowiu serca, zostało zdementowane przez amerykańskich badaczy. Jest wręcz odwrotnie.
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Rosół może być sojusznikami w walce z nadciśnieniu. Japońskie badania dowiodły, że udka z kurczaka, które wszak często wykorzystywane są do przygotowania ciepłej pożywnej zupy, to dobry środek dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Ciemna czekolda może pomóc osłabić objawy choroby Parkinsona.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Podrażnienie żołądka można złagodzić zwracając większą uwagę na to, cię je. Oto kilka praktycznych porad.
Zespół przewlekłego zmęczenia to dolegliwość, która poza spadkiem sił objawia się zaburzeniami snu i bólami mięśni.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Na londyńskim Global Food Innovation Summit zaprezentowano Esthechoc, czekoladę, która została opracowana po to, by zwalczać efekty starzenia.
Resweratrol, związek znajdujący się między innymi w winie i czekoladzie, może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.
14 lutego zmarł Michele Ferrero, twórca słynnej formy produkującej słodycze. Miał 89 lat. Od miesięcy walczył z poważną chorobą.
Kot do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nawet do ośmiu posiłków dziennie, natomiast pies – wbrew powszechnym praktykom – maksymalnie dwa. Jak racjonalnie odżywiać zwierzęta i nie popełniać błędów?