To fatalna wiadomość dla wszystkich smakoszy czekolady - choć obecnie półki sklepowe uginają się od jej słodkich, gorzkich, czy pikantnych rodzajów, za kilkadziesiąt lat może być już niedostępna – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Ludzie, którzy ze sobą mieszkają przez dłuższy czas, zyskują podobne upodobania smakowe. Ci, którzy najdłużej mieszkali pod jednym dachem, mają zwykle takie same upodobania co do smaków i zapachów.
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
Nawet jeśli dość często sięgasz po kawę, tj. wypijasz cztery do pięciu jej filiżanek dziennie, nie musisz martwić się o zdrowie: wręcz przeciwnie - dzięki temu możesz poprawić stan swojego serca.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
To, co jesz przed snem, ma wpływ na jego jakość i długość. Niektóre produkty wzmogą zaburzenia snu i nie pzowolą dobrze wypocząć. Tych pięciu rzeczy unikaj przed położeniem się do łóżka.
Słodycze mogą być pomocne w diagnozowaniu nowotworu.
Nietrudno jest popaść melancholię, a nawet mocno depresyjny stan, gdy w TV podaje się kolejne przygnębiające informacje, atmosfera w pracy jest nerwowa, a w życiu prywatnym piętrzą się rozmaite problemy. Przyznajmy jednak - mamy skłonność do wyolbrzymiania trudności i umniejszania sukcesów. Tymczasem może wcale nie jest z nami tak źle - przejrzyj dziesięć symptomów „dobrostanu".
Aż 96% Polaków kupuje słodycze. Ulubioną słodkością jest czekolada. Tylko co dziesiąty Polak przy zakupie słodyczy kieruje się ich składem. Co piąty badany nie kupuje słodyczy dzieciom – wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia.
Świetna wiadomość dla miłośników czekolady - ten powszechnie lubiany przysmak może pomocny dla utrzymania odpowiedniego pozoimu zdolności poznawczych.
Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.
Wciąż popularne przekonanie tym, że kawa szkodzi zdrowiu serca, zostało zdementowane przez amerykańskich badaczy. Jest wręcz odwrotnie.
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Rosół może być sojusznikami w walce z nadciśnieniu. Japońskie badania dowiodły, że udka z kurczaka, które wszak często wykorzystywane są do przygotowania ciepłej pożywnej zupy, to dobry środek dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.