Majówka – przedsmak wakacji. Słońce zaczyna świecić coraz wyżej, temperatura i ogólna aura pogodowa sprawiają, że uciekamy z domów na łono przyrody. Spotykamy się ze znajomymi, organizujemy pikniki oraz grille. W radosnej atmosferze celebrujemy wolne dni, czerpiąc pełnymi garściami z pierwszych oznak lata. Aby jeszcze bardziej umilić ten beztroski okres, przedstawiamy przepisy na przepyszne orzeźwiające herbaty.
Już niedługo Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne przygotowania, czyli pieczenie, gotowanie i smażenie. Aby nie nabawić się niestrawności spowodowanej większym niż zwykle spożyciem tłustych i ciężkostrawnych potraw, warto poznać domowe sposoby na problemy żołądkowe. Jednym z nich jest picie po posiłku herbat, które wspomagają trawienie.
Świąteczne jedzenie i sylwestrowa zabawa z pewnością pozostawiły po sobie ślad, w postaci dodatkowych kilogramów lub przeciążonego układu trawiennego. Warto więc styczeń rozpocząć od detoksu herbacianego, który pozwoli oczyścić organizm oraz usprawnić procesy trawienne i przemianę materii.
Wielu herbacianych smakoszy bardzo długo poszukuje tej jedynej mieszanki, która w 100% spełni ich oczekiwania. Co więcej, wymagającemu podniebieniu, nie zawsze udaje się taką odnaleźć. Dla innych niezwykle ważna jest różnorodność, możliwość kosztowania odmiennych smaków – orzeźwiających latem, rozgrzewających jesienią i aromatycznych, przywodzących na myśl świąteczne klimaty, zimą. Niezależenie od upodobań, każdy miłośnik herbaty powinien spróbować przygotować swoją wymarzoną mieszankę samodzielnie.
Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.
Samodzielnie aromatyzowana herbata, w przeciwieństwie do tych gotowych, jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Wystarczy sprawdzić etykiety popularnych, słabej jakości herbat, aby przekonać się, ile malin jest w herbacie malinowej oraz czy herbata imbirowa ma coś wspólnego z prawdziwym korzeniem imbiru. Polecamy trzy przepisy na oryginalne, aromatyzowane herbaty.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Delikatny, cierpki, słodkawy, łagodny, orzeźwiający, o smaku i aromacie owoców, przypraw czy wyselekcjonowanych ziół - napój, obok którego większość z nas nie przejdzie obojętnie. Smakosze herbaty doskonale znają historię i miejsce powstania danego gatunku, a także dokładny skład mieszanek i ich cechy charakterystyczne. Ponadto potrafią rozpoznać smak swojego ulubionego naparu bez patrzenia na opakowanie.
Czy chłodne jesienne wieczory mogą kojarzyć się przyjemnie? Jeżeli spędzamy je w towarzystwie bliskiej osoby, pod ciepłym kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku to z pewnością tak. To rozgrzewający zestaw, bez którego wielu z nas nie może obejść się jesienią. Dzięki niemu staje się ona przytulna i niezwykle klimatyczna. Jaka herbatę warto wybierać o tej porze roku? Która wzmocni odporność i dostarczy nam niezbędnych w tym okresie witamin?
Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.
Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi ona na sklepowe półki przemierza długą drogę, podczas której przechodzi przez wiele istotnych dla jej smaku i wartości procesów. Warto więc zwrócić uwagę, czy napój który wybieramy dla siebie i całej rodziny spełnia najwyższe standardy. Oferta producentów herbat jest bardzo bogata. Zwracając jednak uwagę na kilka istotnych aspektów, uda nam się kupić tę o najlepszych właściwościach.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a przeciętny Polak kupuje więcej herbaty niż Czesi czy Niemcy. Oprócz funkcji napoju, herbata posiada również inne, ciekawe zastosowania. Jakie?
Nie od dzisiaj wiadomo, że herbata niejedno ma imię – a w zasadzie kolor i smak. Pomimo wykorzystywania tych samych liści przy produkcji zielonej i czarnej odmiany tego napoju, obydwa otrzymywane napary zasadniczo różnią się zarówno intensywnością aromatu oraz barwą. Co jest tego przyczyną?
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.