Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
W wyniku niedostatecznej ilości promieniowania słonecznego w okresie jesienno-zimowym w naszej skórze nie jest produkowana wystarczająca ilość witaminy D. Skutki tego niedoboru dotykają nas jednak przez cały rok, zwłaszcza gdy pozostałe miesiące roku są - jak obecnie - mało słoneczne.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Okres zimowy w pełni. Krótkie dni niezbyt obfitujące w światło słoneczne i chłód wywołują zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Niektórzy zaczynają się objadać, inni odnotowują spadek formy zarówno fizycznej, jak i psychicznej, u niektórych następuje modyfikacja pracy serca. Trzeba więc umieć sobie pomóc w przetrwaniu tego trudnego czasu.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Seniorzy są szczególnie narażeni na niedobór cynku, niedostatek tego minerału w organizmie zaś jest związany z szeregiem chorób.
Choć jest wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat do wyrobu narzędzi, miedź odgrywa również ważną rolę w organizmie.
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Łysienie jest problemem wielu mężczyzn. Włosy tracą nie tylko seniorzy, czasem dotyczy to sporo młodszych pamów - nawet po 25. roku życia. Najczęściej występuje łysienie androgenowe, które stanowi ok. 95% prypadków utraty włosów - jest ono zazwyczaj uwarunkowane genetycznie. Nie jest możliwa jego całkowita eliminacja, istnieją jednak sposoby, by je powstrzymać.