Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Jesień przyszła w tym roku dość szybko i to w swojej nie najpiękniejszej formie - z niskimi temperaturami i pluchą. Na efekty nie trzeba długo czekać, coraz więcej osób się przeziębia, w tym najmłodszych dzieci. Skuteczna kuracja jest jednak w zasiegu ręki - to miód.
Sezam stanowi jedno z ziaren znanych ludziom od najdawniejszych czasów. Był szeroko stosowany zarówno jako produkt spożywczym, jak i leczniczy. Zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które sprawiają, że powinien znaleźć się w naszej diecie. Zobacz, dlaczego warto wykorzystać tę roślinę prozdrowotnie i nie tylko.
Dieta silnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Jeśli doświadcza się pewnych dolegliwości, a ich powody nie są znane, można upatrywać przyczyn tego np. w diecie. Warto spróbować zmodyfikować jadłospis i sprawdzić czy niedomaganie słabnie. Oto trzy częste symptomy wywoływane przez niewłaściwy sposób odżywiania się.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Trwająca pora roku związana z niedostateczną ilością światła słonecznego oraz mniejszą liczbą godzin spędzanych na świeżym powietrzu sprzyja stanom depresyjnym. Jednak prognozy Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że o depresji należy mówić nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jest to choroba cywilizacyjna, na którą już w tym momencie cierpi 10% populacji. W 2020 roku może natomiast stanowić drugi najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. Nadzieję na spowolnienie i ograniczenie tego procesu dają najnowsze wyniki badań. Pomóc może cynk, który ma szansę stać się przełomem w leczeniu depresji.
Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Nastała jesień, a jednym z czynników ryzyka zapalenia oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie gardła i grypy jest chłodna pogoda tak charaktersytyczna dla tej pory roku w późniejszym jej okresie. Na szczęście dieta może być jednym z elementów pomagających zapobiec rozwojowi tych chorób.
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Dzisiaj niemal wszystko można dostarczyć sobie w tabletkach, proszku, czy nalewce. Reklamy suplementów, które mają pomóc nam w dobrym funkcjonowaniu, nadawane są bardzo często niemal na wszystkich kanałach telewizyjnych. Jeśli jednak nie musisz natychmiast reagować na określone niedobory, zadbaj, by to dzięki diecie zaopatrywać organizm w potrzebne składniki odżywcze.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Niewielka ilość orzechów włoskich, jeśli jest jedzona regularnie, może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.