Pocenie się jest naturalnym procesem, dzięki któremu organizm reguluje swoją temperaturę. Może jednak sprawiać pewne problemy, bowiem wiąże się z dyskomfortem (np. plamami na ubraniach i przykrym zapachem). Zobacz, co pomaga w zmaganiu się z poceniem się.
Zawarty w kurkumie bioaktywny związek sprzyja proliferacji i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu, co może pomóc uchronić się przed chorobą Alzheimera.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
W ramach cyklu „Dojrzałe Kino” 5 marca oraz 7 marca o godzinie 11:00 odbędą się kolejne seansy dla dojrzałych widzów. Krakowskie Kino Pod Baranami tym razem zaprasza seniorów na ciepły i wzruszający film produkcji indyjskiej „Smak curry”. Ta produkcja zabiega widza w klimatyczną podróż do Indii.
W niedzielę 23 lutego o godzinie 12:00 warszawskie Kino Muranów zaprezentuje dojrzałym widzom w ramach specjalnego pokazu najnowszy indyjski film „Smak curry”. To produkcja przedstawiająca pełną emocji historię przypadkowego spotkania dwojga ludzi, którzy chcą nadać swojemu życiu trochę smaku.
Bezsenność znacznie obniża jakość życia. Trudno o normalne funkcjonowanie, gdy nie można zasnąć, a jeśli sen przychodzi, to i tak jest przerywany licznymi przebudzeniami. W efekcie rano nie jest się wypoczętym i wszelkie obowiązki stają się trudniejsze do wykonania. Warto więc wiedzieć, że wśród czynników mających wpływ na zasypianie jest to, co jemy.
Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto dodać do posiłku curry - zestawu przypraw, używanego od tysięcy lat.
100-letni Fauja Singh, najstarszy na świecie maratończyk, odsłonił sekrety swojej niezwykłej sprawności. Pomimo tak zaawansowanego wieku Singh nie zwalnia. Ciągle jest w dobrej formie i kontynuuje treningi. Od 89 roku życia ukończył siedem maratonów. Jako pierwszy zapisał się na bieg maratoński Edynburg 2012. Staruszek powiedział, że kluczem do umiejętności pokonywania codziennie 10 mil w ramach treningu jest jedzenie dużej ilości imbiru, curry i wypijanie wielu filiżanek herbaty.
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.