Leczenie nowotworu nierzadko ubocznie skutkuje osłabieniem układu odpornościowego pacjenta. To z kolei naraża na zagrażające życiu wtórne infekcje bakteryjne i grzybicze, szczególnie że bakterie, takie jak Staphylococcus aureus, stają się odporne na wiele leków. Okazuje się jednak, że indyjskie rośliny mogą działać przeciwko infekcjom bakteryjnym i grzybiczym w pacjentów z rakiem jamy ustnej.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie, popularnej azjatyckiej przyprawie, może pomóc w walce z niektórymi wirusami.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
To, co jesz przed snem, ma wpływ na jego jakość i długość. Niektóre produkty wzmogą zaburzenia snu i nie pzowolą dobrze wypocząć. Tych pięciu rzeczy unikaj przed położeniem się do łóżka.
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
Brzmi egzotycznie, jednak mimo nazwy nie jest skomplikowana – mowa o diecie orientalnej, która nie tylko zapewnia szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Zdaniem lekarzy, znacząco wpływa także na długość naszego życia. Jej stosowanie polepszy również nasze samopoczucie oraz wzmocni odporność.
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.
Pocenie się jest naturalnym procesem, dzięki któremu organizm reguluje swoją temperaturę. Może jednak sprawiać pewne problemy, bowiem wiąże się z dyskomfortem (np. plamami na ubraniach i przykrym zapachem). Zobacz, co pomaga w zmaganiu się z poceniem się.
Zawarty w kurkumie bioaktywny związek sprzyja proliferacji i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu, co może pomóc uchronić się przed chorobą Alzheimera.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
W ramach cyklu „Dojrzałe Kino” 5 marca oraz 7 marca o godzinie 11:00 odbędą się kolejne seansy dla dojrzałych widzów. Krakowskie Kino Pod Baranami tym razem zaprasza seniorów na ciepły i wzruszający film produkcji indyjskiej „Smak curry”. Ta produkcja zabiega widza w klimatyczną podróż do Indii.
W niedzielę 23 lutego o godzinie 12:00 warszawskie Kino Muranów zaprezentuje dojrzałym widzom w ramach specjalnego pokazu najnowszy indyjski film „Smak curry”. To produkcja przedstawiająca pełną emocji historię przypadkowego spotkania dwojga ludzi, którzy chcą nadać swojemu życiu trochę smaku.