Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Według badania globalnego obciążenia chorobami (Global Burden of Disease) odsetek utraconych zdrowych lat życia z powodu choroby wzrósł z 21 procent w 1990 roku do 31 procent w 2013 roku.
Uczeni z University of Nebraska przeanalizowali związek pomiędzy niedostateczną ilością snu a złymi nawykami żywieniowymi - okazało się, że zależność jest znacząca.
Ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadwagę lub cierpi na otyłość – wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia zrealizowanych w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Z dorosłą populacją Polaków jest jeszcze gorzej. Szacuje się, że aż 64 proc. mężczyzn w naszym kraju ma nadmierną masę ciała, w przypadku kobiet odsetek ten sięga już 49 procent.
Obecnie na świecie blisko 300 milionów ludzi choruje na cukrzycę. W Polsce liczba chorych wynosi już 2,5 mln, a co najmniej jedna trzecia z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma problem zdrowotny. Szacuje się, że w przeciągu 10-15 lat liczba diabetyków i osób zagrożonych chorobą może zwiększyć się dwukrotnie. Co ważne, nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Koper ogrodowy to jednoroczna roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i południowej Rosji, rośnie dziko w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. Starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Chińczycy i Wikingowie cenili jego właściwości wspomagające żołądek.
Naukowcy z University of Texas Medical Branch w Galveston odkryli, że picie rumianku wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka wcześniejszego zgonu z jakichkolwiek przyczyn u meksykańskich kobiet w wieku powyżej 65 lat.
Szałwia czerwona (Salvia miltiorrhiza), nazywana też Danshen, jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, często w połączeniu z innymi ziołami. Preparaty z jej zawartością są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości, zwłaszcza serca i naczyń krwionośnych, np. przy miażdżycy oraz zaburzeniach krzepnięcia krwi.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie pomaga zapobiec zaburzeniom erekcji (erectile dysfunction, ED)
Zmiana nawyków żywieniowych bez wyrzeczeń to podstawa najnowszej i już popularnej diety Pegan. To połączenie diety paleo i diety wegańskiej pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wpływa na poprawę zdrowia. O diecie Pegan opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.