Pomimo jedzenia zgodnie ze standardową dietą, zwierzęta mogą być otyłe, jeśli ich przodkowie z kilku pokoleń wstecz byli niedożywieni.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
U niektórych diabetyków już dwa lata po diagnozie mogą nastąpić problemy z przepływem krwi do mózgu, co często osłabia pamięć i zdolności myślenia.
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Jak wynika z badań, 65-latkowie, którzy prowadzą zdrowy styl życia, znacznie ograniczają u siebie ryzyko niewydolności serca.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Jeśli masz cukrzycę, jednym z pierwszy zaleceń od lekarza z pewnością były zmiany w sposobie odżywiania się - przy tej chorobie takie aspekty stylu życia, jak poziom aktywności fizycznej oraz dieta, mają kluczowe znaczenie.
Nadciśnienie to jedna z najpowszechniej występujących dolegliwości, która prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Być może jednak nie dotyczy to jednak choroby Alzheimera, mówią uczeni.
Ludzie nieświadomi podwyższonego poziom cukru we krwi raczej nie dokonują zmian w stylu życia, które mogłyby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Post ma nie tylko religijne znaczenie - okazuje się, że dieta „postna" może przydać wielu korzyści zdrowotnych.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.