Zbilansowana dieta, ćwiczenia i dbałość o zdrowie fizyczne przekładają się na zdrowe starzenie się mózgu.
Już niewielka codzienna porcja orzechów (np. orzeszków ziemnych czy orzechów włoskich) może pomóc uchronić przed śmiercią z powodu raka i chorób serca. Wystarczy pół garści.
Ponad 3 miliony Polaków cierpi na cukrzycę. Co roku ponad 20 tysięcy z nich umiera, a główną przyczyną są powikłania choroby. Prawidłowa kontrola cukrzycy, stosowanie się do zaleceń lekarskich i odpowiednie leczenie pozwalają na ograniczenie ryzyka rozwoju powikłań.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
Trudno przecenić wpływ snu na stan zdrowia. Jest niezbędny do normalnego funkcjonowania i pozwala uchronić się przed wieloma chorobami. Wśród licznych korzyści z dobrego, dostatecznie długiego snu, tych pięć profilaktycznych „zastosowań" snu ma szczególne znaczenie dla ludzi dojrzałych i starszych jako bardziej zagrożonych określonymi chorobami.
Krople do oczu osłabiają rozwój zaćmy u psów, więc mogą okazać się pierwszym krokiem do opracowania leku, który można leczyć tę chorobę lub jej zapobiec u ludzi.
Nowe badania pokazują, że typ leków na cukrzycę zwany glitazonami, może dać szansę na efektywne leczenie choroby Parkinsona.
Już we wrześniu 2015 roku wszystkie państwa członkowskie ONZ podpiszą nowy traktat określający Cele Zrównoważonego Rozwoju (Sustainable Development Goals), które obejmują zmniejszenie liczby przedwczesnych zgonów z różnych powodów. Cele te są jednak na tyle kontrowersyjne, że zostały uznane przez niektórych za przejaw ageizmu.
Pomimo jedzenia zgodnie ze standardową dietą, zwierzęta mogą być otyłe, jeśli ich przodkowie z kilku pokoleń wstecz byli niedożywieni.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
U niektórych diabetyków już dwa lata po diagnozie mogą nastąpić problemy z przepływem krwi do mózgu, co często osłabia pamięć i zdolności myślenia.
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Jak wynika z badań, 65-latkowie, którzy prowadzą zdrowy styl życia, znacznie ograniczają u siebie ryzyko niewydolności serca.