Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Relatywnie niewielki odsetek kobiet przechodzących menopauzę może liczyć na skuteczne leczenie objawów. Możliwości osłabiania irytujących lub ciężkich objawów klimakterium są często słabo zbadane, a niektóre działania mogą dawać szkodliwe skutki uboczne. Przejrzano efekty ponad siedmiu dekad badań nad menopauzą i okazuje się, że pozostaje tu wiele do zrobienia.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Poranna i popołudniowa aktywność fizyczna wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Jednocześnie nie znaleziono istotnego statystycznie związku pomiędzy wieczorną aktywnością a prawdopodobieństwem rozwoju tej choroby.
Jeśli z wiekiem odczuwasz bardziej nagłą potrzebę udania się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45-54 lata są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder syndrome OAB). Ponadto otyłość i mnogie porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM).
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Jak nasze mięśnie reagują na wysiłek? Odkryto mechanizm komórkowy i szlaki sygnałowe odpowiedzialne za pozytywny wpływ aktywności fizycznej na nasz ogólny stan zdrowia. Limfocyty T, rodzaj komórek odpornościowych, odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania mięśni. Dzięki tej nowej wiedzy będzie można opracować precyzyjne leki ukierunkowane na zaburzenia metaboliczne, takie jak otyłość i cukrzyca, a także choroby związane z mięśniami.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
Osoby o wieczornym „chronotypie", czyli późno kładące się spać i późne budzące się, odznaczają się o 19 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy i to po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
U osób, które przebyły udar mózgu będący krwotokiem śródmózgowym i przyjmują statyny obniżające poziom cholesterolu, ryzyko wystąpienia kolejnego udaru, zwłaszcza udaru niedokrwiennego, może być niższe niż u pozostałych pacjentów.
Oto kolejny powód, dla którego warto wstać z kanapy i zacząć ćwiczyć, zwłaszcza jeśli jesteś w starszym wieku. Wśród osób powyżej 70-go roku życia sprawność fizyczna jest znacznie lepszym prognostykiem długości życia niż tradycyjne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.