Dla pacjentów chorych na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, sposób odżywiania się zaś jednym z pomocnych w tym elementów. Nowe badania pokazały, że w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 1 skuteczna w tym zakresie może być dieta niskowęglowodanowa.
Częste wizyty w saunie mogą zmniejszonyć ryzyko udaru. Z badań wynika, że ci, którzy chadzają do sauny cztery do siedmiu razy w tygodniu, są o kilkadziesiąt procent mniej narażeni na to zdarzenie.
Czosnek słynie z właściwości leczniczych przydatnych w walce z przeziębieniem i grypą, ale badania wykazały jego znacznie szersze spektrum zastosowań - może pomóc uchronić się przed zwyrodnieniami stawów, a także powstrzymać starzenie się mózgu. Do listy korzyści z jedzenia tego warzywa można teraz dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2 i nie tylko.
Krwawienie dziąseł może być skutkiem kilku czynników, m. in. stanu zapalnego w jamie ustnej, a także niewłaściwego szczotkowania zębów, czy niedobou określonych witamin. Najczęściej jednak wynika z nagromadzenie się kamienia nazębnego.
Możesz odżywiać się jak dotychczas i nie dostarczać sobie nadmiaru kalorii, a jednak dostrzegać przyrost wagi. Skąd to wynika? U podstaw takiego procesu mogą leżeć różne przyczyny. Oto siedem najczęstszych powodów tycia nie spowodowanego zmianami w sposobie odżywiania się.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Elastyczny, bezprzewodowy czujnik przeznaczony do noszenia na skórze mierzy poziom pH potu, umożliwiając bezigłowe monitorowanie przewlekłych schorzeń.
Rak żołądka to jeden z najpowszechniejszych nowotworów, jest na czwartym miejscu najbardziej śmiertelnych chorób tego rodzaju, po raku płuc, wątroby oraz jelita grubego. Poniżej jego najczęstsze objawy.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej, a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.
Jeśli jesteś „nocnym markiem" i lubisz późno chodzić spać, twój rytm dobowy jest większym zagrożeniem dla zdrowia niż ten cechujący „ranne ptaszki". Ludzie, którzy przesiadują po nocach, są bardziej zagrożeni wcześniejszą śmiercią.
Oczar wirginjski to kwitnący krzew, który rośnie w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Tradycyjnie jest stosowany jako środek do pielęgnacji twarzy, leczenia egzemy, hemoroidów i powstrzymywania krwawienia.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.