Nawet nieznacznie obniżony poziom sodu we krwi oznacza w przypadku seniorów wyższe ryzyko upadków i złamań.
Chorzy na Covid-19 pacjenci z bardzo wysokim poziomem tzw. „hormonu stresu", tj. kortyzolu, częściej doświadczają nasilenia obajwów i śmierci,
Nie tylko znaczne ilości alkoholu czy jego codzienne spożywanie są problemem, już weekendowe raczenie się czymś mocniejszym może oznaczać wyższe ryzyko hospitalizacji i śmierci, czytamy w Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.
Związki zwane polifenolami, zawarte w zielonej herbacie, pomagają eliminować wolne rodniki, które mogą powodować nowotwór w wyniku zmian w DNA. Polifenole chronią zdrowe komórki, niszcząc te nowotworowe. Co więcej, wspomagają komórki skóry, odmładzając ją.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Badanie z udziałem ponad kilku tysięcy osób wykazało, że w przypadku ludzi, w których rodzinach ktoś chorował na cukrzycę, ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego zwiększało się o 26 proc.
Ludzie, którzy doświadczali stresu w swojej pracy, byli bardziej narażeni na hospitalizację z powodu choroby tętnic obwodowych niż osoby mogące spokojnie wykonywać swoje obowiązki zawodowe.
Ograniczenie dostępu do pokarmu podnosi poziom hormonu greliny i może to również zwiększać motywację do ćwiczeń - wskazują badania.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Przeanalizowano dane 85 osób, które zmarły na COVID-19 we wczesnych stadiach epidemii. Ustalono, że większość tych pacjentów cechowała się kilkoma wspólnymi czynnikami.