Lęk to jedno z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i częściej dotyka kobiety, szczególnie kobiety w średnim wieku. Jakkolwiek bywa powodowany wieloma czynnikami, nowe badanie wskazuje, że ilość tłuszczu w okolicach talii może zwiększać ryzyko jego rozwoju.
Jakkolwiek coraz więcej ludzi rozumie, jak istotny jest dla naszego zdrowia dobry sen, coraz trudniej o niego w świecie, w którym odpowiada się na e-maile o każdej porze, stale pozostaje się online i nieustannie wpatruje się w niebieskie światło ekranów telefonów, tabletów i komputerów. Znaczenie ma zarówno długość odpoczynku, jak i pory, o których zasypiamy.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Uczeni z nowozelandzkiego University of Otago zapewniają, że do pewnego stopnia mamy wpływ na proces starzenia się. Niepalenie papierosów oraz zaangażowanie społeczne w starszym wieku to typowa charakterystyka stulatków.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Łagodne pasywne rozciąganie wykonywane regularnie przez 12 tygodni pomaga poprawić przepływ krwi, ułatwiając rozszerzanie się tętnic i zmniejszając ich sztywność.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Nawet nieznacznie obniżony poziom sodu we krwi oznacza w przypadku seniorów wyższe ryzyko upadków i złamań.
Chorzy na Covid-19 pacjenci z bardzo wysokim poziomem tzw. „hormonu stresu", tj. kortyzolu, częściej doświadczają nasilenia obajwów i śmierci,
Nie tylko znaczne ilości alkoholu czy jego codzienne spożywanie są problemem, już weekendowe raczenie się czymś mocniejszym może oznaczać wyższe ryzyko hospitalizacji i śmierci, czytamy w Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.