Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.
Dziś po raz 15 obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Choroba ta zyskała już miano epidemii – według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia do 2025 roku na cukrzycę cierpieć będzie grubo ponad ćwierć miliarda osób. W Polsce jest ok. 2 miliony cukrzyków.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Rada Fundacji na Rzecz Nauki Polskiej przyznała nagrody za wybitne osiągnięcia naukowe, stanowią one polski odpowiednik Nagrody Nobla, uznawane są za najbardziej prestiżowe wyróżnienia naukowe w naszym kraju. Nagrody zostały przyznane po raz piętnasty, ich wysokość w tym roku to 150 tysięcy zł.
Projekt innowacyjnego polskiego leku na cukrzycę prowadzony przez firmę farmaceutyczną Adamed we współpracy z Uniwersytetem Warszawskim, Uniwersytetem Jagiellońskim oraz Akademią Medyczną w Gdańsku, otrzymał 7,5 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej i budżetu państwa na naukę.
Pacjenci cierpiący na cukrzycę typu 1 mogą liczyć na poprawę stanu zdrowia poprzez przeszczep komórek trzustkowych produkujących insulinę, nawet jeśli nie uwolni ich to zupełnie od zastrzyków insulinowych.
Badacze z dwóch uniwersytetów: the University of Kentucky Chandler Hospital in Lexington i Emory University School of Medicine in Atlanta, wykazali, że osoby chore na cukrzycę bardziej są narażone na poważne choroby i przedwczesną śmierć, niż ludzie otyli.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.
Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu w okolicy talii to, zdaniem uczonych, najlepsze efekty uzyskamy dzięki kombinacji diety i odpowiedniej dawki ruchu. Jest ważnym, aby pozbyć się zapasów tłuszczu zalegających na naszym brzuchu gdyż jest on ściśle powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę lub problemy z sercem.
Komisja Europejska przyzwoliła na wypuszczenie na rynek Exubery- insuliny wziewnej. Będzie stosowana w leczeniu dorosłych osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Oryginalność tego medykamentu polega na sposobie jego przyjmowania, jest to lek, który się wdycha.
Okres urlopów to często duży stres dla chorych na cukrzycę. Obawiają się wyjechać na urlop, nie wiedzą, czy podróż nie zaszkodzi ich zdrowiu. I choć niestety nawet latem nie można wziąć urlopu od cukrzycy, to można tak zaplanować urlop z cukrzycą, aby przebiegł on zupełnie bezpiecznie.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Brytyjscy naukowcy odkryli związek pomiędzy pospolitymi infekcjami u dzieci a późniejszym rozwojem cukrzycy typu 1.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.