Niedawno ruszyła ogólnopolska akcja „Servier dla serca”, patronat nad tą kolejną edycją kampanii edukacyjno-diagnostycznej objęło Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego. W ramach tegorocznego przedsięwzięcia mobilna poradnia kardiologiczna, w której bezpłatnie będzie można poddać się szeregowi badań, dotrze o 18 miast.
Nadmierna higiena i unikanie kontaktu z wszelkimi wirusami może być niebezpieczne dla zdrowia? Według amerykańskich naukowców owszem.
Cukrzyca II typu to choroba rozwijająca się u coraz większej liczby osób. Wzrost zachorowalności na cukrzycę jest w dużej mierze związany z mało aktywnym trybem życia oraz wysokokaloryczną dietą.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Cukrzyca to choroba utrudniająca życie, jednak można nad nią zapanować. Kluczową kwestią jest samokontrola, wizyty u lekarza oraz przyjmowanie leków to nie wszystko, pacjent powinien wyrobić w sobie nawyk regularnego oznaczania glikemii.
Dowiedz się, jakie jest ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, radzą eksperci z sagazone. Liczba ludzi chorych gwałtownie wzrasta, niektórzy brytyjscy medycy uważają, że w ich kraju przybrało to rozmiary epidemii. Szacuje się, że oprócz 2 milionów ludzi, u których zdiagnozowano chorobę, w Wielkiej Brytanii żyje około 75 000 osób, które nie wiedzą, że chorują. W Polsce chorobę wykryto u 1,5 miliona osób, ale oblicza się, że cierpi na nią około 2 milionów ludzi.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najpoważniejszych problemów społecznych naszych czasów. Z roku na rok choruje na nią coraz więcej ludzi na całym świecie. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 eksperci mówią już o światowej epidemii i określają ją wymownie mianem „plagi XXI wieku”.
Jak wiadomo stres nie sprzyja zdrowiu, badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców dostarczają nowych powodów, aby unikać stresu.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Natura obdarzyła nas bogactwem naturalnych leczniczych preparatów warto zwrócić uwagę na jeden z nich a mianowicie na olejek Manuka pochodzący z Oceanii. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosły by nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Jak wiadomo aktywność fizyczna jest niezwykle ważna dla zdrowia, należy jednak pamiętać, że ćwiczenia powinny być dopasowane do indywidualnych możliwości oraz stanu zdrowia. Zdaniem naukowców osoby chorujące na cukrzycę II typu powinny regularnie ćwiczyć tai chi.
Na cukrzycę choruje około 5 % Polaków, jak podkreślają specjaliści niezwykle ważnym elementem walki z tą chorobą jest samokontrola. W zrozumieniu choroby oraz w nauczeniu się życia z nią pomóc mają Cukrzycowe Centra Edukacji Lilly.
O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.