Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
W miniony piątek na ulicach miast w całej Polsce pojawiły się plakaty zachęcające osoby z cukrzycą do aktywnego trybu życia, realizowania swoich pasji i marzeń. Autorem pracy jest diabetyk, laureat tegorocznej edycji konkursu „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” 2011. Celem inicjatywy jest promocja zdrowego trybu życia oraz wymiana doświadczeń pomiędzy osobami z cukrzycą.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Przegląd badań opublikowanych w ciągu ostatnich 40 lat wykazał podwyższone ryzyko cukrzycy, chorób serca i przedwczesnej śmierci wśród ludzi, którzy zbyt długo oglądają telewizję, ostrzegają amerykańscy naukowcy.
Według wyników nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Queen's University w Belfaście w Wlk. Brytanii białka odkryte w skórze żaby mogą stać się niedługo zasadniczą częścią terapii ponad 70 poważnych schorzeń, w tym nowotworów i cukrzycy. Zespół odkrył dwa typy białek czy też peptydów, które można by w kontrolowanych warunkach wykorzystać do regulowania angiogenezy - procesu rozwoju naczyń krwionośnych w organizmie.
W dniach 7 i 8 czerwca odbędzie się w Warszawie akcja bezpłatnych badań profilaktycznych skierowanych do osób chorych na cukrzycę. Jednym z podstawowych celów akcji jest przede wszystkim zapobieżenie cukrzycowemu obrzękowi plamki (DME), schorzeniu będącego najczęstszą przyczyną ślepoty wśród osób w wieku produkcyjnym.
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie, mimo że codziennie miliony ludzi na świecie wypowiadają wojnę swoim zbędnym kilogramom. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. w
Mężczyźni, którzy piją dużo kawy, mogą czuć się nieco podirytowani (wszak ten popularny trunek wpływa na działanie układu nerwowego), ale te „skutki uboczne" mogą być przyćmione ważną korzyścią - zdrowiem prostaty.
Nastąpił nowy przełom w rozumieniu, jak funkcjonuje intensywne uczucie swędzenia. To może pomóc pacjentom zmagającym się z intensywnym, uporczywym świądem stanowiącym czasami skutek uboczny związany z niewydolnością nerek lub wątroby, cukrzycą, rakiem lub egzemą.
Nefropatia cukrzycowa (nephropatia diabetica) to uszkodzenie nerek stanowiące powikłanie cukrzycy. Dokładna przyczyna nefropatii cukrzycowej jest nieznana, ale uważa się, że niekontrolowane wysokie stężenie cukru we krwi prowadzi do rozwoju uszkodzenia nerek, zwłaszcza, gdy jednocześnie pacjent cierpi na nadciśnienie. W niektórych przypadkach historia medyczna rodziny może również odgrywać pewną rolę. Nie u wszystkich osób z cukrzycą rozwija ta choroba.
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Osoby starsze chore na cukrzycę, które regularnie kontrolują poziom cukru we krwi, mają większe szanse na uniknięcie powikłań związanych z cukrzycą takich jak zawał serca, amputacja kończyn dolnych i choroby nerek.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.