Francuscy uczeni wykazali, że mutacje w genie receptora melatoniny oznaczają niemal siedmiokrotny wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy. Autorzy badań mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli na opracowanie nowych leków na tę coraz powszechniejszą chorobę.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Chora na cukrzycę kobieta wzięła ze schroniska w Wisconsin dwa koty. Zaledwie kilka godzin poźniej jeden ze zwierzaków ocelił jej życie gdy doświadczyła ostrej hipoglikemii (niedocukrzenia).
1 marca nastąpią zmiany na liście leków refundowanych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych - informuje Ministrestwo Zdrowia. Na listę trafią między innymi nowe preparaty.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed atakiem wolnych rodników. Łatwo jednak ulega zniszceniu w produktach żywnoścowych poprzez ich mielenie, gotowanie lub zamrażanie, a także ekspozycję na światło i powietrze.
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Starsze osoby, które zbyt dużo jedzą, są bardziej zagrożone zaburzeniami pamięci, ostrzegają uczeni. Ludzie w wieku 70 lat i starsi, którzy codziennie dostarczają sobie od 2 143 do 6000 kalorii, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko osłabienia pamięci, które może być wczesnym objawem choroby Alzheimera.
Leżący w wojewówdztwie zachodniopomorskim Kołobrzeg jest jednym z najpopularniejszych nadmorskich miejsc wypoczynkowych w Polsce. Turystów przyciąga miejscowe molo, liczne zabytki (m. in.gotycka Bazylika Mariacka i neogotycki Ratusz), ale głównie morze i bogata oferta rekreacyjno-zdrowotna.
Kobiety z nadwagą cierpiące na cukrzycę mogą obniżyć ryzyko nietrzymania moczu, jeśli stracą trochę na wadze, sugerują nowe badania. Niektóre testy wykazały, że jeśli kobieta z nadwagą cierpiąca na cukrzycę schudnie nawet nieznacznie, zmniejsza się u niej ryzyko nietrzymania moczu. Jak podkreślają uczeni, cukrzyca typu 2 jest jednym z czynników nietrzymania moczu niezależnie od masy pacjenta.
Bezsenność często nie jest rozpoznawana przez lekarzy, a nieleczona ma ważne konsekwencje dla zdrowia. Takie wnioski wysuwają autorzy raportu medycznego opublikowanego w dziale Online First magazynu The Lancet.
Nowe badania wykazały, że kobiety, które piją kilka filiżanek kawy dziennie, mają znacznie niższe ryzyko raka trzonu macicy.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Abuta (Abutta officinali, Cissampelos pareira) jest drzewem osiągającym do 6 metrów, rośnie w dorzeczu Amazonki i innych tropikalnych rejonach świata. W Ameryce Południowej jest stosowana przede wszystkim w leczeniu różnych dolegliwości kobiecych. W niektórych częściach świata, zioło rekomenduje się w celu obniżenia gorączki oraz zmniejszenia stanu zapalnego i bólu. W Stanach Zjednoczonych abuta jest używana głównie do złagodzenia dolegliwości układu rozrodczego, takich jak skurcze menstruacyjne.
"Gramy z pompą! Zdrowa mama, zdrowy wcześniak, zdrowe dziecko, czyli na zakup najnowocześniejszych urządzeń dla ratowania życia wcześniaków oraz pomp insulinowych dla kobiet ciężarnych z cukrzycą" - takie jest tegoroczne przesłanie rozpoczynającego się jutro jubileuszowego XX Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.