Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Ciechocinek jest jednym z najpopularniejszych polskich uzdrowisk, wręcz synonimem rodzimych terapii sanatoryjnych, wypoczynku, a nawet rozrywki. Miasto jest uznawane za Perłę Uzdrowisk Polskich. Parki, skwery i dywany kwiatowe wraz z ogromną liczbą pensjonatów, sanatoriów i prewentoriów nadają miejscu niepowtarzalny klimat, o którym skomponowano nawet piosenki.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Osoby chore na cukrzycę mogą poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi wykonując trening siłowy przed ćwiczeniami aerobowymi.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Buty na wysokich obasach są niemal niezmiennie modne. Kobiety chętnie je zakładają chcąc wygladać elegancko i atrakcyjnie. Jeśli chodzi jednak o sferę zdrowotną, nie są polecane - głównie ortopedzi ostrzegają przed ich fatalnym wplywem na stan kręgosłupa. Okazuje się też, że buty na obcasach przyczyniają się do wrastania paznokci stóp.
Miłośnicy kawy mogą spokojnie oddawać się przyjemności raczenia się małą czarną bez zagrożeń dla zdrowia, wynika z nowych badań.
Ludzie, którzy zmagają się z cukrzycą typu 2 od ponad 10 lat, są znacznie bardziej bardziej narażeni na udar mózgu niż osoby bez cukrzycy, wynika z nowych badań.
Nowe badania przeprowadzone w różnych krajach, m. in. Indiach, wykazały, że u osób starszych, spożywających niewielkie ilości pokarmów z witaminą C prawdopodobieństwo zaćmy jest bardzo wysokie.
Francuscy uczeni wykazali, że mutacje w genie receptora melatoniny oznaczają niemal siedmiokrotny wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy. Autorzy badań mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli na opracowanie nowych leków na tę coraz powszechniejszą chorobę.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Chora na cukrzycę kobieta wzięła ze schroniska w Wisconsin dwa koty. Zaledwie kilka godzin poźniej jeden ze zwierzaków ocelił jej życie gdy doświadczyła ostrej hipoglikemii (niedocukrzenia).
1 marca nastąpią zmiany na liście leków refundowanych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych - informuje Ministrestwo Zdrowia. Na listę trafią między innymi nowe preparaty.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed atakiem wolnych rodników. Łatwo jednak ulega zniszceniu w produktach żywnoścowych poprzez ich mielenie, gotowanie lub zamrażanie, a także ekspozycję na światło i powietrze.