Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Otyłość i bolesna choroba autoimmunologiczna, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, stają się coraz powszechniejsze. Dlatego uczeni postanowili sprawdzić czy istnieje związek między tymi dolegliwościami. Wydaje się, że w przypadku kobiet taka relacja istnieje, mówią uczeni z Mayo Clinic.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i tarczycy. Uczeni sugerują, że mógłby być stosowany do wielu celów leczniczych, choć brak jest mocnych dowodów na każde konkretne zastosowanie. Wstępne badania wykazują, że bor może być pomocny dla zwiększenia siły mięśni, zmniejszenia objawów menopauzy i leczenia łuszczycy.
Często miewasz wrażenie wirowania, kołysania lub niestabilności, a dolegliwościom tym towarzyszą nudności, niekiedy wymioty, zaburzenia słuchu, dezorientacja, a także uderzenia gorąca? Możliwe że na zawroty głowy i zaburzenia równowagi. Zawroty głowy mogą być objawem zaburzeń w ośrodkowym układzie nerwowym, ale także zaburzeń krążenia i chorób ogólnoustrojowych - cukrzycy, infekcji czy zatruć.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie Diabetes Care, wykazało związek między cukrzycą a chorobą Parkinsona. Ani opisywany raport, ani wcześniejsze nie dowodzą, że cukrzyca zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, niemniej jednak badacze sądzą, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż u podstaw tych chorób leżą podobne przyczyny.
Z okazji Światowego Dnia Zdrowia (obchodzonego 7 kwietnia) WHO wzywa do podjęcia pilnych działań, by szybko starzejąca się populacja światowa mogła cieszyć się jak najlepszym zdrowiem do jak najpóźniejszego wieku.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Ciechocinek jest jednym z najpopularniejszych polskich uzdrowisk, wręcz synonimem rodzimych terapii sanatoryjnych, wypoczynku, a nawet rozrywki. Miasto jest uznawane za Perłę Uzdrowisk Polskich. Parki, skwery i dywany kwiatowe wraz z ogromną liczbą pensjonatów, sanatoriów i prewentoriów nadają miejscu niepowtarzalny klimat, o którym skomponowano nawet piosenki.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Osoby chore na cukrzycę mogą poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi wykonując trening siłowy przed ćwiczeniami aerobowymi.