14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Istnieją dwa typy kryzysów mogących nastąpić przy cukrzycy, które - jeśli nie zostaną podjęte określone działania - mogą prowadzić do śpiączki. W takich przypadkach trzeba działać jak najszybciej.
Migdały gwarantują zmniejszenie apetytu i zwiększenie spożycia cennych składników odżywczych.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.
Regularne mycie i nitkowanie zębów pomaga zwalczać bakterie, które mogą powodować twardnienie tętnic.
Jeszcze 100 lat temu zdiagnozowana cukrzyca, oznaczała śmierć chorego. Dziś ta choroba zmieniła wyraźnie swoje oblicze. Chcesz zapoznać się z historią diabetologii? Odwiedź pierwsze w Polsce Wirtualne Muzeum Cukrzycy, które otworzyło swoje podwoje w związku z nadchodzącym Światowym Dniem Walki z Cukrzycą, przypadającym 14 listopada. To nietypowe muzeum prezentuje archiwalne zdjęcia i publikacje związane z cukrzycą i życiem diabetyków.
Zwykle mówi się o szkodliwych skutkach zażywania leków. Powszechnie można usłyszeć, że farmaceutyk „na jedno pomoże, a na drugie zaszkodzi". W przypadku niektórych medykamentów i chorób tak w istocie się zdarza, ale okazuje się, że część popularnych leków może pomóc w zapobieganiu lub osłabianiu rozmaitych dolegliwości.
Osoby, które cierpią z powodu umiarkowanej lub ciężkiej łuszczycy, są narażone na wyższe ryzyko rozwoju przewlekłych chorób nerek.
Picie kawy może zmniejszyć aż o 40 proc. ryzyko raka wątrobowokomórkowego, najczęstszego rodzaju raka wątroby.
Szacuje się, że długość naszego życia będzie wzrastała w stałym tempie: zyskujemy średnio niż trzy miesiące każdego roku. Jakkolwiek jakość życia sędziwych lat ulega poprawie, walka z niektórymi chorobami ciągle jest daleka od wygranej.
Złamane z powodu osteoporozy kości często są przyczyną bólu, niemobilności, obniżenia jakości życia, a także przedwczesnej śmierci.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna - sprzyja nie tylko chorobom serca, ale i rozwojowi raka.
Zażywanie suplementów multiwitaminowych może pomóc starszym kobietom z rakiem piersi, wynika z badań.
Joga może zapobiec chorobom serca i cukrzycy.