Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w praktyce klinicznej.
Sotagliflozyna, lek zatwierdzony przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do leczenia cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek u pacjentów z dodatkowymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, może znacząco zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru u tych pacjentów.
Wielu ludzi na całym świecie cierpi na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Potrójnie negatywny rak piersi (triple-negative breast cancer, TNBC) jest najbardziej agresywną formą raka piersi, a pacjentki z TNBC i otyłością prowadzącą do cukrzycy często mają gorsze rokowania. Teraz uczeni z Boston University pomagają wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje, i przedstawiają potencjalny sposób na poprawę leczenia tych pacjentów.
Nowe odkrycia dotyczące brunatnej tkanki tłuszczowej mogą otworzyć nową drogę do utrzymania sprawności fizycznej wraz z wiekiem.
Jedna na pięć starszych osób doznaje infekcji do sześciu miesięcy po operacji serca - przy czym kobiety są znacznie bardziej narażone na ich rozwój.
Schorzenie związane z łagodnymi guzami nadnerczy ma wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 i nadciśnienia.
Liczba osób otyłych znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, co stanowi poważne wyzwanie zarówno dla samych dotkniętych tym problemem ludzi, jak i dla systemów opieki zdrowotnej oraz medyków. Hormon insulina odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Do niedawna istniało wiele dowodów wskazujących na to, że insulina przyczynia się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych i metabolicznych, zwłaszcza w mózgu. Teraz w Tybindze odkryto nowe przyczyny cukrzycy typu 2 i otyłości, a także roli mózgu jako kluczowego centrum kontroli.
Mówi się, że odpowiednia osobowość może pomóc w osiągnięciu sukcesu w życiu. Ale czy może również chronić przed ryzykiem chorób? Nowe badanie pokazuje, że pozytywne cechy charakteru, takie jak optymizm, mogą rzeczywiście pomóc w zmniejszeniu prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy typu 2.
Spożywanie większej ilości ultraprzetworzonych produktów (UPF) zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ale można je zmniejszyć, zastępując UPF mniej przetworzonym jedzeniem.
Dlaczego u niektórych ludzie pijących alkohol codziennie rozwija się zaawansowana choroba wątroby, podczas gdy u innych nie? Odpowiedź może leżeć w trzech powszechnych schorzeniach. Jak ustalono, osoby pijące większe ilości alkoholu, które jednocześnie chorują na cukrzycę, mają nadciśnienie lub duży obwód talii, są nawet 2,4 razy bardziej narażone na rozwój zaawansowanej choroby wątroby.
Picie ketonów poprawia zdrowie serca, mówią eksperci z Uniwersytetu w Portsmouth.
Wiadomo, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy, ale mechanizm stojący za tym związkiem pozostawał niejasny. Teraz naukowcy pokazali, że metabolity wytwarzane przez mikroby jelitowe mogą odgrywać tu rolę.
Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Minęło już kilka tygodni 2025 roku. Jeśli masz problem z dotrzymaniem noworocznych postanowień, bądź silny/a, ponieważ badania University of South Australia pokazują, że wyrobienie sobie zdrowego nawyku może zająć więcej czasu, niż się spodziewasz.
Antybiotyki, leki przeciwwirusowe, szczepionki i leki przeciwzapalne są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem demencji, wynika z badań, w których przeanalizowano dane ponad 130 milionów osób.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem