Osoby z depresją lub cukrzycy typu 2 mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na demencję, a prawdopodobieństwo może być jeszcze wyższe u ludzi doświadczających obydwu tych chorób.
Nawet krótkie sesje energicznych ćwiczeń mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Problemy w związku sprzyjają depresji i zaniedbaniu formy fizycznej, ostrzegają uczeni z Ohio State University.
Mężczyźni, którzy są bardziej aktywni fizycznie, cechują się lepszymi funkcjami seksualnymi.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Antybiotyki mogą sprzyjać cukrzycy typu 2. Jak wynika z badań z udziałem ponad 1 miliona osób, częste stosowanie tych leków może spowodować zmiany w składzie bakterii jelitowych.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
W 2035 roku na cukrzycę będzie chorowało 592 miliony ludzi. Zagrożenie przyjęło rozmiary „epidemii".
Cukrzyca to poważna choroba i jeśli pozostaje nieleczona, prowadzi do uszkodzenia narządów, a w konsekwencji i śmierci. Gdy chorobę odpowiednio wcześnie się rozpozna i pacjent podejmie zalecaną terapię, jakość jego życia nie powinna ulec osłabieniu. Problem jednak polega na tym, że wielu ludzi nie wie, że są diabetykami, a wszystko dlatego, że choroba nie daje specyficznych objawów, jej symptomy mogą być przypisywane innym dolegliwościom. Jeśli jednak doświadcza się kilku z podanych poniżej oznak, warto bezzwłocznie wykonać badania.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Warto się wysypiać, ale nie wylegiwać się dłużej niż osiem godzin na dobę. Dłuższy sen sprzyja udarom.
Chadzanie do sauny staje się coraz popularniejszym sposobem na relaks. Wielu ludzi chętnie spędza tak zimne dni. I słusznie, mówią fińscy uczeni - to jest dobre dla zdrowia i sprzyja długowieczności.
Na londyńskim Global Food Innovation Summit zaprezentowano Esthechoc, czekoladę, która została opracowana po to, by zwalczać efekty starzenia.