U osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia jest wyższe niż u pozostałych.
Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 120 mm Hg jest bardziej skuteczne w zapobieganiu zgonom, zawałom serca, udarom mózgu i innym zdarzeniom sercowo-naczyniowym u ludzi z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w porównaniu ze standardowym celem obniżenia ciśnienia poniżej 140 mm Hg.
Grupa leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Istnieje silny związek między epizodami paniki i zwiększoną liczbą powikłań cukrzycy.
Grupa leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Ograniczenie jedzenia do określonego „okna czasowego", zwane także postem przerywanym, może pomóc osobom chorym na cukrzycę typu 2 schudnąć i kontrolować poziom cukru.
Po zbyt krótkim śnie w nocy ludzie reagują bardziej emocjonalnie na stresujące wydarzenia następnego dnia i nie znajdują tyle radości w dobrych rzeczach. Psychologowie sprawdzili, jak sen oddziałuje na naszą reakcję zarówno na stresujące, jak i przyjemne wydarzenia w życiu codziennym.
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
U pacjentów z cukrzycą, których naturalna zdolność gojenia się ran jest upośledzona, cały proces przebiega znacznie wolniej. To z kolei może powodować poważne infekcje skutkujące bolesnymi konsekwencjami, takimi jak amputacja kończyny. Teraz na Narodowym Uniwersytecie w Singapurze opracowano magnetyczny żel, który może przyspieszyć gojenie się ran cukrzycowych, zmniejszyć częstość nawrotów i osłabić ryzyko amputacji.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca