Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość.
Choć diabetykom niełatwo jest rozpocząć ćwiczenia, powinni zdobyć się na taki wysiłek - już umiarkowane ćwiczenia, takie jak chodzenie, mogą pomóc w utrzymaniu dobrego zdrowia pomimo choroby.
„Oponka" na brzuchu to powszchna niedoskonałość sylwetki. Mają ją również osoby o normalnej wadze ciała. Tymczasem okazuje się, że może być bardzo niebezpieczna. Z badań wynika, że ci, u których tłuszcz w dużej mierze obejmuje okolice talii, mogą być narażeni na wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci niż ludzie z nadwagą lub otyłością.
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.
Badania wykazały, że kobiety, które zwiększają sen o dwie godziny w porównaniu do dotychczasowego schematu snu, mają wyższe ryzyko cukrzycy typu 2.
Powszechny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie oraz ma ważne prozdrowotne właściwości. Teraz do tej listy należy dodać możliwość wspomgania procesu odchudzania.
Już dwie lub więcej szklanek słodkiego napoju dziennie wiążą się z 23-procentowym wzrostem ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Statystyczny Polak w piątej dekadzie życia cierpi na dwie choroby przewlekłe, a w kolejnych dekadach zapada na dwie kolejne – wynika z raportu GUS-u na temat zdrowia ludności Polski. Tymczasem higieniczny styl życia, wykonywanie kontrolnych badań pozwala na dłużej zachować zdrowie i kontrolować przebieg chorób i uniknąć groźnych konsekwencji. Jakie badania krwi powinny wykonywać osoby po 50. roku życia?
Jeśli chcesz stracić na wadze, dieta niskotłuszczowa nie jest dobrym wyborem, wynika z nowych badań.
Poważnym problemem jest to, że wielu ludzi nie ma świadomości, że choruje na cukrzycę, co prowadzi do pogłębiania się choroby i zagrażających życiu komplikacji. Okazuje się jednak, że i już trwające leczenie może być nieadekwatne - dotyczy to szczególnie seniorów.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
WHO szacuje, że cukrzyca dotyka prawie 60 milionów Europejczyków, z czego prawie 3 miliony stanowią Polacy. Dla pacjentów diabetologicznych oprócz stałego leczenia i zrównoważonej diety bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na skuteczność terapii jest aktywność fizyczna. Sport nie tylko pozwala choremu na kontrolę masy ciała, ale przede wszystkim regulację poziomu cukru we krwi.
Oczy to nie tylko „zwierciadło duszy", ale i świetne „narzędzie diagnostyczne". Okazuje się, że z wyglądu oczu można odczytać niektóre choroby.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, odpowiedni styl życia pomoże ci niemal zapomnieć o chorobie, bo osłabi problemy z nią związane, w tym pozwoli uniknąć ewentualnych powikłań. Cukrzyca nie musi zaburzać dotychczasowego sposobu życia, trzeba jednak nieco się wysilić i zrezygnować ze złych nawyków, a wdrożyć nową, zdrowszą rutynę. Zobacz, co warto robić, a czego unikać.
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.