Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Badanie z udziałem ponad kilku tysięcy osób wykazało, że w przypadku ludzi, w których rodzinach ktoś chorował na cukrzycę, ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego zwiększało się o 26 proc.
Ludzie, którzy doświadczali stresu w swojej pracy, byli bardziej narażeni na hospitalizację z powodu choroby tętnic obwodowych niż osoby mogące spokojnie wykonywać swoje obowiązki zawodowe.
Ograniczenie dostępu do pokarmu podnosi poziom hormonu greliny i może to również zwiększać motywację do ćwiczeń - wskazują badania.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Przeanalizowano dane 85 osób, które zmarły na COVID-19 we wczesnych stadiach epidemii. Ustalono, że większość tych pacjentów cechowała się kilkoma wspólnymi czynnikami.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Badacze z różnych placówek naukowych w Nowej Zelandii i Australii odkryli, że regularne dojeżdżanie do pracy na rowerze może przedłużyć życie.
Dwie nazwy: koronawirus i Covid-19, są jednymi z najczęściej wymienianych na całym świecie. Co dokładnie oznaczają?
Nie ma znaczenia, jak długo było się otyłym - operacja bariatryczna w każdym przypadku jest skuteczna w walce o zdrowszą wagę.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.