Depilacja ciała nie jest wyłącznie domeną współczesnego człowieka. Pierwsze wzmianki o zabiegach pozwalających pozbyć się włosów pochodzą już z prehistorii. Oszlifowane kamienie, muszle i brzytwy z obsydianu - to według odkryć archeologów - najstarsze narzędzia używane przez człowieka do depilacji ciała. W starożytnym Egipcie stosowano w tym celu wosk i przedmioty wykonane z brązu. Greczynki, chcąc się pozbyć włosów - przypalały je. W Indiach mężczyźni golili nie tylko brodę, ale również pierś i włosy łonowe. Hinduski usuwały włosy z nóg za pomocą brzytwy lub pęsety. W niektórych kulturach słowiańskich panny wychodzące za mąż, w przeddzień ślubu, goliły całe swoje ciało, co miało symbolizować czystość, a także szacunek dla przyszłego męża.
Okazuje się, że warto pościć i to niekoniecznie ze względu na przekonania religijne - pewne czasowe ograniczenia w diecie przydają po prostu korzyści zdrowotnych.
Pacjenci z cukrzycą mogą mieć nieznacznie zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Powietrze w dużych miastach nierzadko jest silnie zanieczyszczone, ich mieszkańcy nie tylko to czują, ale i widzą... jednakże rzadko zdają sobie sprawę z tego, jak bardzo szkodliwe może być to, co przychodzi im wdychać w większych aglomeracjach.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.
U osób, które piją więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko udaru mózgu jest o 22 do 25% niższe w porównaniu z tymi, którzy rzadziej raczą się tym napojem.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Miły, empatyczny, troskliwy lekarz zawsze cieszy się dużą popularnością wśród pacjentów. Nic dziwnego, od dawna wiadomo, że terapia przebiega pomyślniej, jeśli pacjent odczuwa wsparcie otoczenia, także tego medycznego. Teraz wpływ osobowości i postawy medyków na stan zdrowia pacjentów postanowiono uzasadnić za pomocą kwantyfikowanych wyników.
Wiadomo już, że cukrzyca powoduje zwiększone ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu, teraz okazało się, że u osób chorych na cukrzycę notuje się większe ryzyko wielu rodzajów raka oraz innych chorób.
Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Trudno jest pamiętać, pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.
Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi wiąże się z problemami z pamięcią w późniejszym okresie życia.
Długotrwały brak snu i zakłócenia snu mogą mieć długotrwałe, poważne konsekwencje dla zdrowia, wynika z najnowszych badań Warwick Medical School, które opublikowano w European Heart Journal.
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że zaburzenia rytmu serca mogą się wiązać z podwyższonym ryzykiem udaru.
Picie kawy pomaga powstrzymać zaburzenia poznawcze przy migotaniu przedsionków