Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Polskie lato bywa bardzo gorące, a to może powodować problemy dla osób z cukrzycą, szczególnie, jeśli powietrze jest jednocześnie gorące i wilgotne. Gdy pogoda jest upalna, osoby chore na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność.
Herceptin, lek na raka piersi, może zwiększać ryzyko chorób serca u starszych kobiet - odkryli hiszpańscy naukowcy. Szczególnie narażone są pacjentki z historią chorób serca i / lub cukrzycą.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz", chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik.
Kiedy żona lub partnerka starszego mężczyzny ma lepsze relacje z jego przyjaciółmi niż on sam, częściej pojawiają się u niego problemy z zaburzeniami erekcji, wynika z nowych badań.
Z wewnętrznej kory tropikalnych winorośli znanych jako Koci Pazur (Vilcacora) przygotowywane są ekstrakty, herbata i kapsułki. Vilcacora została poddana rozmaitym badaniom laboratoryjnym, które wykazały jej skuteczność w łagodzeniu szeregu chorób.
W badaniach dotyczących największych niepokojów związanych z jesienią życia okazało się, że ogromnym lękiem napawa możliwość utraty pamięci i niesamodzielność. Starzenie się samo w sobie nie jest jednak tak istotnym czynnikiem zaburzeń poznawczych, jak choroby, które towarzyszą temu procesowi. Największe zagrożenie dla dobrego funkcjonowania pamięci są: palenie papierosów, nadciśnienie, nadwaga i cukrzyca.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Około jedna trzecia przedstawicieli pokolenia baby boomers cierpi na otyłość, a kolejne 36 procent ma nadwagę - te dane plasują pokolenie dojrzałych Amerykanów na pierwszym miejscu otyłych generacji.
Według przeprowadzonej niedawno ankiety największymi zmartwieniami zdrowotnymi ludzi z pokolenia baby boomers są nowotwory oraz utrata pamięci spowodowana demencją. Tymczasem to nie te choroby najbardziej zagrażają dojrzałym Amerykanom.
Powszechny strach palaczy, którzy chcą porzucić nałóg, to ten, że rezygnacja z papierosów będzie oznaczać „pochłanianie" większej ilości jedzenia i przybycie na wadze. Z nowych badań przeprowadzonych w Szwecji wynika jednak, że nie ma takiego prostego przełożenia.
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Sjesta, zdrowa dieta i genetyka mogą wyjaśnić, dlaczego ludzie na maleńkiej wyspie Morza Egejskiego Ikarii osiągają długowieczność, ujawniają greccy kardiolodzy.
Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Picie kawy pomaga powstrzymać zaburzenia poznawcze przy migotaniu przedsionków