Kombucza jest nazywana "eliksirem życia". To poddana fermentacji herbata wytwarzana z tzw. grzybka herbacianego. Napój ten jest powszechnie stosowany w Azji, a także w Europie Wschodniej.
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Pacjenci z łuszczycą mogą być narażeni na zwiększone ryzyko innych poważnych problemów zdrowotnych.
Docieranie pieszo do i z pracy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
Kobiety, które są otyłe przez większość życia, cechują się wyższym ryzykiem utraty tkanki mózgowej związanej z demencją.
Chińczycy, którzy ćwiczyli tai chi, byli mniej narażeni na śmierć z jakiegokolwiek powodu w ciągu pięcioletniego okresu, niż mężczyźni, którzy unikali aktywności fizycznej w ogóle.
Dobowa rekomendowana ilość snu wynosi 7 do 9 godzin. Dzisiejsze tempo życia jednak sprawia, że wielu ludzi sypia znacznie krócej. Tymczasem okazuje się, że nadmierne ograniczenie snu grozi wieloma chorobami, a nawet przedwczesną śmiercią.
Oczy są nie tylko zwierciadłem duszy, ale i ciała. Patrząc w nie można wyczytać, z jakimi problemami zdrowotnymi zmaga się dana osoba.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Tabletki stosowane powszechnie w leczeniu pacjentów z cukrzycą mogą zapewnić długowieczność, wynika z najnowszych badań naukowych.
Amerykańscy naukowcy odkryli sekret młodości ... Badanie pokazuje, że dobry sen może spowolnić efekty starzenia się skóry.
Osoby powyżej 45 lat, które regularnie ćwiczą więcej niż cztery razy w tygodniu, cechują się niższym ryzykiem udaru mózgu i mini-udaru. Tymczasem ci, którzy unikają aktywności fizycznej w ogóle, odznaczają się o 20 proc. wyższym ryzykiem doświadczenia udaru, ostrzegają uczeni z University of Alabama.
Styl naszego życia coraz częściej odbija się na naszym zdrowiu. Niestety wielu z nas nieodpowiednio się odżywia, żyje w stresie, zapominając o aktywności fizycznej. Taka sytuacja ma swoje konsekwencje – coraz więcej Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi, m.in. takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy osteoporoza. Skutecznie zapobiegać tego typu dolegliwościom możemy zmieniając nawyki żywieniowe, w czym coraz częściej pomagają dietetycy.
Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i wyeliminować skoki poziomu glukozy po jedzeniu, wynika z badań w Kanadzie.
Sztuczna inteligencja pomaga określić szybkość starzenia się