Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia. Niektórzy uprawiają sport dla zdrowia i sylwetki, inni traktują go wyczynowo. Niezależnie od tego, jak spożytkujemy dostarczoną do organizmu energię, musimy zwracać uwagę na właściwie zbilansowaną dietę.
Ponieważ wraz z wiekiem wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę dojrzałe kobiety powinny wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające witaminę E, są to min: mleko, masło, orzeszki ziemne, oliwa, warzywa liściaste. Zlecana dzienna dawka wapnia to 1400mg. Na jego przyswajanie duży wpływ ma fosfor oraz witamina D znajdująca się w rybach, białku jaj, tranie. Wchłanianie wapnia utrudnia natomiast kofeina, dlatego dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać dwóch filiżanek.