Jak podaje Komisja Europejska, około 50% obywateli Unii ma nadwagę, bądź choruje na otyłość. „Te dane są przerażające”, powiedział o wynikach badań komisarz ds. zdrowia, Markos Kyprianu.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Z każdym rokiem rośnie liczba chorych na cukrzycę – alarmują lekarze. W związku z tym faktem potrzeba narodowego programu walki z tą chorobą, stworzenia ogólnopolskiego rejestru chorych, edukacji oraz masowych badań pod kątem tej choroby. Do takich wniosków doszli przedstawiciele Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, którzy spotkali się na konferencji w stolicy.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Dziś po raz 15 obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Choroba ta zyskała już miano epidemii – według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia do 2025 roku na cukrzycę cierpieć będzie grubo ponad ćwierć miliarda osób. W Polsce jest ok. 2 miliony cukrzyków.
Projekt innowacyjnego polskiego leku na cukrzycę prowadzony przez firmę farmaceutyczną Adamed we współpracy z Uniwersytetem Warszawskim, Uniwersytetem Jagiellońskim oraz Akademią Medyczną w Gdańsku, otrzymał 7,5 mln zł dofinansowania z Unii Europejskiej i budżetu państwa na naukę.
Pacjenci cierpiący na cukrzycę typu 1 mogą liczyć na poprawę stanu zdrowia poprzez przeszczep komórek trzustkowych produkujących insulinę, nawet jeśli nie uwolni ich to zupełnie od zastrzyków insulinowych.
Badacze z dwóch uniwersytetów: the University of Kentucky Chandler Hospital in Lexington i Emory University School of Medicine in Atlanta, wykazali, że osoby chore na cukrzycę bardziej są narażone na poważne choroby i przedwczesną śmierć, niż ludzie otyli.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Insulina to wytwarzany w trzustce hormon, który bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Aby glukoza mogła być źródłem energii, niezbędna jest odpowiednia ilość prawidłowo spełniającej swoje funkcje insuliny. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje około 1.5 miliona osób.
Okres urlopów to często duży stres dla chorych na cukrzycę. Obawiają się wyjechać na urlop, nie wiedzą, czy podróż nie zaszkodzi ich zdrowiu. I choć niestety nawet latem nie można wziąć urlopu od cukrzycy, to można tak zaplanować urlop z cukrzycą, aby przebiegł on zupełnie bezpiecznie.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Brytyjscy naukowcy odkryli związek pomiędzy pospolitymi infekcjami u dzieci a późniejszym rozwojem cukrzycy typu 1.
Jak donoszą źródła naukowe, picie kawy, szczególnie bezkofeinowej ma ogromny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która jest dość szeroko rozpowszechnionym schorzeniem także wśród seniorów.