Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w wielu rozmaitych produktach spożywczych i napojach, ma związek zachowaniami przypominającymi zaburzenia lękowe.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Wapowanie może niszczyć zęby i prowadzić do częstszych wizyt u dentysty.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
Regularne ćwiczenia aerobowe przydają wielu korzyści, jednak w przypadku podwyższonego poziom cukru we krwi - hiperglikemii - nie dawały oczekiwanych rezultatów.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Wraz ze wzrostem wskaźników otyłości na całym świecie i nadmiarem cukru w diecie uważanym za bezpośredni czynnik tego problemu, trwają poszukiwania metod leczenia, które odwróciłyby ten trend. Oto, co ustalili pracownicy Queensland University of Technology.
Już wiadomo, dlaczego w dojrzałym wieku częściej przybieramy na wadze. Rzecz wcale nie musi dotyczyć spowolnienia metabolizmu.
Kiepski stan zdrowia psychicznego jest związany z niską jakością diety - niezależnie od takich cech, jak: wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny i poziom dochodów.